I en klump med akryl ligger fire små biter av månen som Neil Armstrong og Buzz Aldrin plukket med seg i 1969. (Foto: Eivind Torgersen)

Disse små steinene har vært på månen

I 1969 dro et norsk flagg til Månen med Apollo 11. Med seg hjem hadde det fire små månesteiner.

Dette er Starmus-festivalen

Starmus-festivalen er en internasjonal vitenskaps- og musikkfestival.

Festivalen ble første gang arrangert i 2011, deretter i 2014 og 2016, alle tre gangene på Kanariøyene Tenerife og La Palma.

Den fjerde Starmus-festivalen avholdes i Trondheim 18.–23. juni 2017, med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) som vertskap.

Det var den armenske forskeren og musikeren Garik Israelian som tok initiativet til Starmus-festivalen. Brian May, astrofysiker og musiker, kjent som tidligere gitarist i rockebandet Queen, var også en av grunnleggerne.

(Kilde: Wikipedia)

– Steinene ble gitt til Norge etter den første Apollo-ferden, forteller Karstein Hårsaker, samlingsansvarlig på NTNU Vitenskapsmuseet.

Dette flagget er eneste norske månefarer. Her stilles det ut sammen med steinene som var med tilbake på Apollo 11. (Foto: Eivind Torgersen)

De små steinene, som er støpt inn i akryl, har ikke vært vist fram ofte. Det meste av deres 44 år lange norgesopphold har de tilbragt i magasinet på museet.

Karstein Hårsaker, samlingsansvarlig på NTNU Vitenskapsmuseet, vokter de måneklenodiene under visningen på Starmus-festivalen. (Foto: Eivind Torgersen)

I går ble de hentet fram fra støv og glemsel for noen timer i rampelyset inne i Trondheim Spektrum der Starmus-festivalen finner sted.

Kanskje til ære for månefarerne Harrison Schmitt og Charlie Duke som var invitert til Trondheim for å fortelle om fordums rombragder.

Flaggborg til Månen

– I denne plaketten er det noen fragmenter av månestein og et flagg som var med opp til månen og ned igjen, sier Hårsaker til forskning.no.

Flaggene til alle nasjoner i verden var med og president Richard Nixon sendte senere flaggene i retur sammen med hver sin bit av månen.

Norge fikk også en stein fra Apollo 17-ferden. Den befinner seg på Naturhistorisk museum i Oslo.

Under kan du se videoreportasje om månesteinene, laget av Gemini, NTNU og Sintefs vitenskapsmagasin:

 

Powered by Labrador CMS