Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - Les mer

Studenter lager framtidssatellitt

UiO-studenter skal bygge en satellitt for romværtjenester. Resultatet kan ha stor betydning for satellittbaserte navigasjons- og kommunikasjonssystemer.
20.12 2008 05:00


Cubestar-satelitten. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)

Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo skrev onsdag denne uken under en kontrakt med Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) om utvikling og oppskyting av studentsatellitten CubeSTAR.

– Vi går inn i dette prosjektet av flere grunner, sier professor i romfysikk, Jøran Moen. For det første gir det oss muligheter for å tilby studentene prosjekter innen avansert romteknologi.

– Dessuten vil vi få testet ut et nytt eksperiment for høyoppløselig målinger av elektrontetthet.

– I tillegg krever prosjektet kompetanse på mange områder og gir teknologiske utfordringer som vi vil løse i samarbeid med Institutt for informatikk, SINTEF og romindustrien. Dette gjør at vi samlet sett vil etablere en solid basis for teknologideltagelse i fremtidige prosjekter innen europeisk romfart.

Studenter på reisefot

Førsteamanuensis i elektronikk, Torfinn Lindem, forteller om stor interesse blant studenter for å delta i CubeSTAR. Både bachelor- og masterstudenter er med i prosjektet.

Masterstudentene fungerer som gruppeledere og får dermed ledererfaring som en bonus. Studentene har en unik mulighet til å samle praktisk erfaring fra et forsknings- og utviklingsprosjekt.

Seks studenter har allerede vært på Andøya og bygget mottaksstasjon for satellittsignaler, to deltok på konferanse i Glasgow i høst mens andre testet utstyr ved ESTEC-laboratoriet i Nederland.

– Litt av ideen med dette prosjektet er å sende studenter, også helt ferske, ut i verden for å lære romteknologi, forteller Lindem.


Fornøyde rakettoppskytere: Fra venstre: Karina Ibanez, Jøran Moen, Torfinn Lindem og Elvira Mulyukova. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)

Karina Ibanez er en av de ivrige prosjektdeltakerne. Forrige semester tilbrakte hun på Svalbard hvor hun tok emner innen romfysikk.

– Og så fikk jeg lov til å styre den store EISCAT-radaren! forteller hun. I masteroppgaven skal Ibanez bruke data fra denne radaren på Svalbard i en forstudie på hva CubeSTAR kommer til å måle.

Elvira Mulyukova er bachelor-student og deltaker i gruppen som studerer satellittens bane, rotasjon og lignende.

– Jeg føler meg veldig heldig, dette er så gøy, sier Elvira.

Fra rakett til satellitt


Vakkert, men trøblete for fly- og båttrafikk i nord. Nordlys over Ny-Ålesund på Svalbard. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)

Visjonen for CubeSTAR er å utvikle et nytt konsept for satellittmåling av romvær. Ett av eksperimentene om bord på nordlysraketten ICI-2, som ble skutt opp fra Ny-Ålesund 5. desember, videreføres i CubeSTAR-satellitten.

Når nordlyset flammer over himmelen kan forstyrrelsene skape radiotaushet for flytrafikken og opptil 100 meters unøyaktighet i GPS-systemet.

Forstyrrelsene skyldes variasjoner i elektrontettheten i atmosfæren. CubeSTAR vil måle finstrukturene i elektronskyene og forbedre oppløsningen 2000 ganger, fra dagens sju kilometer ned til meternivå.

– Det vi gjør nå legger grunnlaget for framtidens kommersielle romvær-varsling, sier Jøran Moen.

– Vi tror denne type overvåkning i framtiden vil skje ved bruk av mange bittesmå satellitter, som CubeSTAR, istedenfor dagens få, store enheter, avslutter han.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse