Annonse

Første partikkelkrasj

Stemningen gikk i taket både i Oslo og ved CERN da de første partikkelkollisjonene ved Large Hadron Collider (LHC) var et faktum mandag ettermiddag.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Detektoren ATLAS ved CERN. (Foto: Cern)

– Oi, se på det! Et sånt mønster får du bare når det er kollisjoner!

Febrilsk stemning hos partikkelfysikerne i Oslo, for kan det virkelig være kollisjoner vi ser?

Minutter senere tikker det inn en SMS fra professor Alex Read, for anledningen i CERNs datakontrollrom: “Sikret meg en utskrift av den første kollisjonen!”

Jubel i Oslo.

– Dette betyr at vi har kommet mye lenger enn i fjor, sier post doc Bjørn Samset. I 2008 kom vi aldri så langt at vi fikk kollisjoner. LHC ble startet opp igjen 20. november i år, med partikkelstråler i begge retninger rundt hele ringen.

– Allerede tre dager etter har vi altså de første kollisjonene.

– Planen var at det skulle ta 13 dager fra de første strålene til de først kollisjonene, de brukte bare fire! Vi fikk mistanke om tidlige kollisjoner da LHC kom gjennom 3 dager av programmet sitt den første kvelden, sier Alex Read.

Elektrisk stemning

Read er professor i partikkelfysikk ved Universitetet i Oslo og jobber med ATLAS, ett av de fire store eksperimentene ved LHC.

Jon Nilsen, Maiken Pedersen, Katarina Pajchel og Bjørn Samset oppdager mønstre på dataskjermen som er "mistenkelig kollisjonslike". (Foto: Universitetet i Oslo)

Under oppstarten er han sammen med kollega Farid Ould-Saada på plass i CERN for å overvåke datatrafikken fra eksperimentene ut til datasystemene som skal analysere hendelsene.

– Det har vært en fantastisk langhelg! forteller Alex Read.

– Først stråler og “splash” hendelser i ATLAS fredag kveld. Folk over alt, parkeringsplassen til ATLAS eksperimentet overfylt, kontrollrommet var elektrisk. Masse jubel og heiing.

– Fredag kunne vi høre jubelen (og føle gulvet riste) gjennom alle tre etasjer av kontroll-bygningen da den første splash-event dukket opp - etter et laaangt år med venting og frykt for gjentagelse av skuffelsen fra oktober i fjor.

Pene kollisjoner

– I dag bygde stemningen seg opp mer gradvis fordi proton-proton kollisjoner er vanskeligere å gjenkjenne enn en “splash”, som er tusenvis av protoner som smeller inn i ATLAS samtidig.

ATLAS’ kontrollrom, CERN: Alex Read og Farid Ould-Saada feirer første partikkelkollisjon. (Foto: Universitetet i Oslo)

– Men disse proton-proton-kollisjonene er mye penere, man ser spor etter partikler og ikke bare en detektor overfylt av informasjon.

– Foreløpig kollideres partiklene ved forholdsvis lav energi, 450 mot 450, totalt 900 GeV. Det er ny europarekord! Og nå skal vi feire med god middag og tilhørende god, fransk rødvin, avslutter Read.

Lenker:

Cern: Two circulating beams bring first collisions in the LHC

forskning.no: Blog-post om fredagens stråler og ”splash events”.
 

Powered by Labrador CMS