Saken er produsert og finansiert av Nordlandsforskning - Les mer
Seniorforsker Terje Olsen er prosjektleder og skal gå gjennom forskningen.

Skal forske på utviklingshemmedes rettssikkerhet

Nytt fra akademia:

Det er to år siden Norge vedtok FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter. Nå skal forskere ta for seg det som finnes av forskning på området.

9.7 2015 13:21

Personer med utviklingshemming er i mange tilfeller er i en sårbar situasjon. Det er ikke alltid de selv kan formidle full ut hvordan de vil ha det, og andre ender opp med å tolke dem. Så spørsmålet er hvordan utviklingshemmede kan ivareta egen vilje og retten til å bestemme over seg selv, mot hensynet til å ivareta kropp, liv og helse.

Kartleggingen skal oppsummere utviklingshemmedes rettssituasjon og hvordan utviklingshemmedes rettigheter blir praktisert i blant annet boligsituasjonen, arbeid og dagaktivitet, barnevern, i avhør, soning og fengsel.

I Norge har vi for eksempel lovgivning som gir tydelig regulering av tvang i omsorgen, sier prosjektleder Terje Olsen.

Men vi vet fra nyere forskning at det fortsatt skjer en del uregulert bruk av tvang. Det kan gjelde alt fra dagligdagse gjøremål som å pusse tenner til mer alvorlige handlinger.

– Et annet eksempel er retten til å bestemme selv hvor man vil bo. Kanskje ønsker vedkommende å bo ett sted, mens kommunen ønsker et annet sted. I prinsippet skal personen selv bestemme dette, men hva vet vi om hvordan dette fungerer i praksis? Dette er blant spørsmålene kunnskapsoppsummeringen vil belyse, sier Olsen. 

Det er to år siden Norge ratifiserte FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter.

––––––—

Les hele saken på Nordlandsforskning.no

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse