Ikke helt rosenrødt

Importerte snittroser inneholder relativt høye konsentrasjoner av en rekke ulike plantevernmidler, men også norske blomsterprodusenter kan utgjøre en miljørisiko.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Importerte roser fra Afrika. (Foto: Morten Günther)

– De fleste midlene og høyeste konsentrasjonene ble funnet i prøver av importerte snittroser, sier Roger Roseth ved Bioforsk Jord og miljø.

Han har ledet en undersøkelse Bioforsk har utført på oppdrag fra Mattilsynet.

 – I fire buketter ble det påvist fra åtte til 21 ulike plantevernmidler, og mange av midlene ble påvist i relativt høye konsentrasjoner, over 1 mg/kg, sier Roseth.

I 2009 ble det omsatt rundt 120 millioner roser i Norge og rundt 100 millioner av disse ble import fra Kenya og andre land i Afrika. Dette tilsvarer i størrelsesorden 2000 tonn roser.

– Totalt ble det analysert 23 stikkprøver av plantemateriale fra potteplanter og snittblomster, forteller Roseth.

Av disse ble det gjort funn av plantevernmidler i 18 av prøvene. Samlet ble det påvist 59 ulike stoffer, herunder 34 insektmidler og 25 soppmidler. Flere av plantevernmidlene er ikke tillatt for bruk her i landet.

Færre plantevernmidler i potteplanter

For potteplanten på bildet (Solanum) ble det påvist flere midler og herunder relativt høye konsentrasjoner av det forbudt midlet endosulfan både i plante- og pottejord. (Foto: Roger Roseth)

For analyserte potteplanter ble det i hovedsak funnet få midler og i mer moderate konsentrasjoner. Unntaksvis ble det funnet høyere konsentrasjoner.

Dette gjaldt blant annen en importert potteplante (Solanum), hvor det ble påvist høye konsentrasjoner av det forbudte insektmidlet Endosulfan i både plante (3,9 mg/kg) og pottejord (8,9 mg/kg).

– Kun for et fåtall prøver ble pottejorda undersøkt. Disse analysene viste imidlertid at pottejorda kunne inneholde flere midler enn påvist for plantematerialet. Pottejorda skal derfor undersøkes nærmere i oppfølgende undersøkelser.

Avrenning fra avfallshauger kan utgjøre et problem

Også norske blomsterprodusenter kan utgjøre en miljørisiko.

Dette skyldes særlig avrenning av plantevernmidler fra avfallshauger til vann og grunnvann, men også jord og kompostprodukter basert på slikt avfall kan ha redusert kvalitet.

– I tilknytning til to større veksthus med blomsterproduksjon ble det tatt prøver av avfalls- og komposthauger fra produksjonen. I dette avfallet ble det til sammen funnet ti plantevernmidler.

– I avrenning fra avfallshaugene ble det påvist ni plantevernmidler, herunder fire insektmidler, ett sneglemiddel og fire soppmidler, forteller Roseth.

Bladlusmidlet Pirimikarb ble påvist i en konsentrasjon langt over miljøfarlighetsgrensen i vann (0,09 µg/l).

Det ble også tatt prøver av ferdige kompostprodukter basert på hageavfall eller våtorganisk avfall fra en stor interkommunal renovasjonsbedrift. Her ble det kun funnet spor (0,02 mg/kg) av et soppmiddel (Imazalil) i den våtorganiske komposten.

Powered by Labrador CMS