Ungdom kjemper om forskningpris

15 videregående skoler fra Vågsbygd videregående i sør til Vadsø videregående skole i nord er med på Holbergprisen i skolen 2008.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Holbergprisen i skolen

Holbergprisen i skolen er et tilbud til klasser i den videregående skole.

Minimum to lærere ved hver skole må være involvert i prosjekt og fungere som kontaktlærere. 

Klassen får egen forskerkontakt som kommer på besøk for å snakke om forskning og veileder elevene gjennom prosjektarbeidet.

En fagjury plukker ut tre finalister som inviteres til Bergen samtidig med utdelingen av Holbergs internasjonale minnepris i slutten av november.

Premiene er: 1 pris 15 000 kr, 2. pris 10 000 kr og 3.pris 5000 kr.

Lenke:

Holbergprisen i skolen

Ungdom leser mindre og mindre papiravis, og mange aviser har gjort mye for å tiltrekke seg unge leser. Men hjelper det? 

30 elever ved Time videregående skole på Bryne har stilt seg spørsmålet, og starter til høsten en større forskningsprosjekt om unges forhold til papiravisene.

For 10 år siden var avisen det mest brukte mediet. Også blant de yngste. Siden den gang har avisene blitt utfordret – ikke minst av internett.

Harry Potter 

Ungdom ved Vennesla videregående skole ønsker å forske på de magiske universers tiltrekningskraft.

Harry Potter, Ringenes herre og World of Warcraft har stor tiltrekningskraft på unge mennesker. Er det religiøse aspekter - eller er det ren fantasi og underholdning som tiltrekker de unge?

Kristen ungdom er splitta i synet på fenomenet Harry Potter. Noen ser på denne populære litterære figuren som en fantasifigur, mens andre mener at Harry Potter representerer noe okkult og farlig.

Er det slik at de magiske universene som vi møter i populærkulturen oppleves som religiøse for unge mennesker i dag – eller det bare fantasi og underholdning?

Hva med ungdom med ikke vestlig bakgrunn – appellerer det magiske i samme grad til dem?

Elevene ved Vennesla videregående skole vil i løpet av høsten gjennomføre en kvalitativ undersøkelse blant ungdommer i alderen 16-19 år.

Elevene har med seg en tverrfaglig lærergruppe, samt professor Ole Riis fra Universitetet i Agder som vil veilede elevene gjennom forskningsprosessen om det magiske universet.

Vennesla videregående skole er blant de 14 videregående skolene som er med i årets Holbergprisen i skolen, som er en landsdekkende forskningskonkurranse for elever i den videregående skole.

Forskningsresultatene vil i løpet av høsten bli lagt ut på nettsiden til Holbergprisen.
 

Powered by Labrador CMS