Annonse
Elvdalsk har beholdt mange ord og mye grammatikk fra gammelnorsk (norrønt), vikingenes språk.

Gammelt språk dypt i Sveriges skoger, viking­slaver og sukker

PODCAST: I Elvdalen har de 2.500 innbyggerne sitt eget språk. Hvordan har elvdalsk overlevd? Hør mer i Forskningspodden.

Publisert

Her finner du podcasten vår:

Du kan lytte til podcastene våre på de fleste plattformer. F.eks. Apple Podcasts og Spotify.

Akkurat som hos færøysk og islandsk, står grammatikken i det elvdalske språket i en mellomstilling mellom vikingenes norrøne språk og vår moderne skandinaviske grammatikk.

Men hvordan kan det ha seg at folk dypt inne i skogene, midt på den skandinaviske halvøya, bruker et språk med paralleller til færøysk og islandsk?

Hver fjerde innbygger i Norge var treller i vikingtiden, ifølge Jon Vidar Sigurdsson, professor ved Universitetet i Oslo.

Det var kvinner og menn som var blitt tatt til fange av vikinger på tokt over hele Europa.

 – Vikingene kjøpte også treller på slavemarkedene som fantes overalt i Europa. Det var til eget bruk eller for å selge videre på markeder i den arabiske verdenen, sier Sigurdsson.

Også nordmenn kunne ende opp som slaver i Norge.

Storbritannia avsluttet rasjonering på sukker i 1953. Generasjonene som ble født etterpå, har klart større risiko for diabetes type to og høyt blodtrykk, ifølge en ny studie.

Tadeja Grancner fra University of Southern California og hennes kollegaer har tatt for seg helsedata fra 60.000 briter, født mellom oktober 1951 og mars 1956.

Forsker Anders Bakken konkluderer med at det står bra til med de aller fleste ungdommer i Norge:

  • Ni av ti mener at de har et godt liv.
  • Like mange rapporterer om at de har nære og fortrolige venner.
  • Nesten alle har noen å være sammen med, både på skolen og fritiden.
  • De fleste er godt tilfreds med foreldrene sine, men også med skolen de går på og lokalmiljøet. De har en aktiv fritid.
Powered by Labrador CMS