Saken er produsert og finansiert av NTNU - Les mer

Babysvømmere best på balanse

Nå er det dokumentert at babysvømming er mer enn bare kos. Babysvømmere har bedre balanse og er også flinkere til å gripe etter ting. Selv når de har fylt fem år, er babysvømmerne fortsatt best.
2.5 2010 05:00


(Foto: Snorri Magnusson)

– Øvelse gjør mester, sier Hermundur Sigmundsson, professor i psykologi ved NTNU.

Nå har Sigmundsson og psykologiprofessor Brian Hopkins fra Lancaster University, som de første i verden, dokumentert at babysvømming er bra for utvikling av balanse og bevegelse.

Både Sigmundsson og Hopkins er verdensledende forskere innenfor bevegelse og læring hos barn.

Veldig klart resultat

I undersøkelsen ble 19 babysvømmere testet mot en kontrollgruppe på 19 barn som ikke hadde deltatt på babysvømming. Det eneste som skilte babysvømmerne fra kontrollgruppen, var svømmingen.

Alle andre faktorer, som foreldrenes utdannelse, bosted og økonomi, var like.

Babysvømmerne hadde vært på kurs to timer i uka fra de var 2-3 måneder, og fram til de var cirka 7 måneder gamle. Under babysvømmingen hadde de for eksempel rullet på matte i vannet, dykket under vann, hoppet fra bassengkanten, balansert i hånda til instruktøren og plukket opp ting som fløt i vannet.

Fire år sener ble både babysvømmerne og kontrollgruppen testet med øvelser som lignet på dette. Øvelsene var blant annet å gå på tærne, balansere på en fot, hoppe over tau, rulle en ball inn i mål og ta imot en pose med bønner. Resultatet var ikke til å ta feil av.

– Vi så veldig klart at babysvømmerne var best på øvelser som gjaldt balanse og evnen til å gripe etter ting, sier Sigmundsson.

Overveldet professor

Undersøkelsen fant sted på Island, som er Sigmundssons hjemland.

– Vann er like viktig for islenderne som snø er for nordmenn. En vanlig islender svømmer i snitt en til to ganger i uka, og det er stor interesse for babysvømming. Jeg kjenner en instruktør som har drevet med babysvømming i 20 år.

– Han satt på et stort materiale over barn som hadde deltatt på kurs. Derfor var det naturlig for oss å gjennomføre undersøkelsen på Island, sier Sigmundsson.

Han ble rett og slett overveldet over hva instruktøren klarte å få babyene til å gjøre.

– Instruktøren løftet tre måneder gamle babyer rett opp slik at de balanserte stående i håndflaten hans. Babyene låste leddene, det var helt utrolig å se på, sier Sigmundsson.

Han mener at undersøkelsen viser at spesifikk trening hos små barn gir resultater.

– Det er utrolig spennende at spesifikk trening for små babyer gir effekt senere i livet. Utvikling er et dynamisk samspill mellom modning, vekst, erfaring og læring. Studien vår viser at vi aldri må undervurdere læringsbiten, sier Sigmundsson.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse