Pusteøvelser mot magevondt

En bestemt type mageproblemer rammer 30 prosent av den norske befolkningen, men kan dempes med pusteøvelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En doktorgradsavhandling ved UiB viser at funksjonell dyspepsi er en livsstilssykdom, og at pusteøvelser kan være en viktig faktor i å kontrollere sykdommen.

Dyspepsi er et gresk ord som betyr forstyrret fordøyelse. Dette kjennetegnes av press, ubehag eller smerter i øvre del av magen. Funksjonell dyspepsi blir ofte kalt stressmage.

- Tidligere har det ikke vært vanlig å betegne fuksjonell dyspepsi som en form for livsstilssykdom, men funnene mine tyder på at det er nettopp det, sier Ina Hjelland.

Hun har tatt doktorgrad på temaet ved Universitetet i Bergen.

- Stress er en viktig faktor i mange livsstilssykdommer, og stress ser ut til å være en faktor som utløser funksjonell dyspepsi, sier hun.

Alternativ til medisiner

- Et vanlig problem forbundet med sykdommen er at magen fylles veldig fort opp, men ved å bruke enkle pusteøvelser som senker pulsen, kan mange øke inntaket.

De 40 forsøkspersonene, hvorav den ene halvparten var kontrollgruppe og den andre behandlingsgruppe, var inne til to undersøkelser i prosjektperioden.

Første gang ble det tatt tester av alle. Behandlingsgruppen lærte deretter pusteøvelser, for så å trene på disse hjemme og komme tilbake til nye tester etter fire uker.

Testene gikk ut på å måle aktiviteten i vagusnerven som styrer tarmene, samt å drikke én desiliter suppe per minutt inntil maksimal kapasitet.

Det viste seg at pasientene i behandlingsgruppen ved andre forsøk drakk mer enn de i kontrollgruppen, og mengden de drakk hadde sammenheng med hvor mye de økte aktiviteten i vagusnerven under pusteøvelsene i forkant av inntaket.

Å kontrollere stress

"Ina Hjelland har funnet ut at funksjonell dyspepsi kan betegnes som en livsstilssykdom, og at pusteteknikker ofte fungerer bedre enn medisiner for å kontrollere sykdommen."

- Dette tyder på at pusteteknikkene har en betydning for kontrolleringen av sykdommen. Vagusnerven får høyere aktivitet når man slapper av, og økningen gjør at magesekken bedre tilpasser seg måltidene.

- Det å kontrollere stress, kan derfor være et viktig virkemiddel for mange med funksjonell dyspepsi, sier Hjelland.

Tidligere har man hovedsakelig sett på medisinske hjelpemidler for å bekjempe sykdommen som rammer rundt 30 prosent av Norges befolkning.

Både medikamenter for utvidelse av magesekken, og for raskere tømming, har vært forsøkt, uten at det har vist seg som løsningen på problemet.

Spisehastighet også viktig

- Som med alle sykdommer kan pasienter reagere ulikt på samme behandling. I så måte vil ikke pusteøvelsene hjelpe alle, men det skader uansett ikke å prøve.

- Man slipper medisiner og bivirkninger, og det krever verken mye tid eller ressurser, sier hun.

I tillegg til pusteøvelsene, som helst skal gjøres liggende, er et viktig moment at man bruker god tid på måltidene. På denne måten kan magesekken bedre tilpasse seg måltid og ubehaget som følger med dette.

Powered by Labrador CMS