Annonse

Beriket på omega-3

En ny studie viser at du får i deg like mye omega-3, uansett om du tar kapsler eller spiser beriket mat.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Nofima)

Bakgrunn:

Studien ble finansiert av Mills, Aker BioMarine Antarctic, Denomega Nutritional Oils og Skånemeierier.

– Vi ser at opptaket av omega-3 i blod er like stort, uavhengig av om vi får i oss de langkjedede marine fettsyrene gjennom kapsler, beriket fruktjuice eller beriket fiskepaté, forteller seniorforsker Bente Kirkhus i matforskningsinstituttet Nofima.

I studien ble 159 friske kvinner og menn tilfeldig delt inn i fire grupper. Den ene gruppen spiste 34 gram beriket laksepaté, den andre drakk 500 ml beriket fruktjuice og den tredje tok tre kapsler med konsentrert fiskeolje.

Alle fikk i en periode på sju uker i seg et daglig inntak på ett gram omega-3, som inkluderer de viktige langkjedede fettsyrene EPA og DHA. Den fjerde gruppen var en kontrollgruppe, og fikk ikke omega-3-tilskudd.

– I studien valgte vi en dosering på ett gram omega-3. Dette tilsvarer én skje tran og ved tidligere studier er det vist at denne mengden reduserer risikoen for hjerteinfarkt hos personer som har hjerte-/karsykdom eller er i risikosonen for å utvikle hjerte-/karsykdom, sier Kirkhus.

Etter de syv ukene undersøkte forskerne omega-3-nivået i blodplasma. Det viste seg at nivåene av EPA og DHA hadde økt omtrent like mye i alle gruppene.

I forhold til kontrollgruppa økte EPA med gjennomsnittlig 134 prosent og DHA med “bare” 40 prosent til tross for at inntaket av DHA var like stort som inntaket av EPA.

Beriket juice

– Både gruppen som testet fruktjuicen og gruppen som testet laksepatéen likte produktene godt, så de kan være gode alternativ til kapsler.

– Spesielt mennesker som ikke liker fisk eller ikke ønsker å ta kapsler, kan rådes til å drikke en omega-3 beriket fruktjuice, sier Kirkhus.

Forskerne har, i tillegg til å kartlegge omega-3-nivået i blod, også målt nivået av fettstoffer, betennelsesmarkører og markører for oksidativt stress (celleskade).

Disse markørene kan gi indikasjoner på risiko for hjerte- og karsykdommer. Det viste seg at for de friske menneskene som deltok i studien hadde ikke inntaket av omega-3 noen effekt på risikomarkørene. Nivåene var de samme som for personene i kontrollgruppen.

–Vi trenger en omega-3-diskusjon

Det er gode holdepunkter for at fisk og fiskeolje som er rike på omega-3 reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. Helseeffektene av omega-3 er vel kjent, og omfanget og salget av omega-3-produkter øker for hvert år.

Et aktuelt spørsmål er hvor mye omega-3 friske mennesker trenger for å få beskyttelse mot hjerte-/kar sykdom.

Dagens anbefalinger strekker seg fra 200 mg til ett gram per dag, og med tanke på at langkjedede marine fettsyrer er en begrenset ressurs, er det viktig å få klarhet i hvilke doser som trengs til ulike grupper av befolkningen.

Det er hevet over enhver tvil at folk med høy risiko for hjerte- og karsykdom har stor nytte av omega-3, men hvor stor dose trenger friske mennesker?

– Vi trenger å forske mer på dette for å finne svarene, slik at vi kan utnytte verdens begrensede omega-3-ressurser på best mulig måte, avslutter Kirkhus.

Bakgrunn:

Studien er gjennomført ved Senter for kontrollerte koststudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Powered by Labrador CMS