Settefisk på slankekur

Settefisk av laks har vist seg å ha en for dårlig overlevelsesevne i elvene. Nå skal forskere forsøke å gi smolten magrere fôr, men bedre plass i oppdrettsanleggene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved NINA skal sjekke hypotesen om at magrere fôr og færre fisk i karene gir mer levedyktige settefisk. (Foto: NINA)

Hvert år settes det ut store mengder smolt (ung laks) i norske, svenske og danske vassdrag. Dette skal kompensere for ødelagte oppvekstmiljøer i elvene etter blant annet vannkraftutbygging.

Et problem er imidlertid at svært mye av smolten som settes ut fra anleggene dør uten å returnere til elvene som voksen fisk.

– Vår hypotese er at smolten får en bedre overlevelse om den står mindre tett i karene, og blir fôret mindre hyppig eller med et magrere fôr, sier forskningssjef Kjetil Hindar hos Norsk institutt for naturforskning (NINA).

– Nyere studier tyder på at lavere tetthet har en positiv innvirkning på lakeungenes vekst og overlevelse når de settes ut i naturen. Med redusert fett i fôret blir fisken slankere og mer lik villfisk. Dette vil trolig bedre smoltens svømmeferdigheter i havet.

Nordisk prosjekt

Dette er en del av et større, nordisk prosjekt med deltakere også fra Sverige og Danmark. Prosjektet heter SMOLTPRO (Sustainable Smolt Production), og ledes fra universitetet i Gøteborg.

Hensikten med prosjektet er altså å endre settefiskens oppvekstmiljø slik at den blir mer lik villfisk når den settes ut i laksevassdragene.

Ved NINAs forskningsstasjon i Ims i Rogaland vil forskerne gjenfange og studere fisken når den kommer tilbake som voksen etter ett og to år i sjøen. Liknende studier blir gjort ved kultiveringsanlegg i Sverige og Danmark.

– På den måten får vi et bredt grunnlag å evaluere resultatene ut ifra, påpeker Hindar.

– I tillegg til partnerne i prosjektet, er andre interessenter invitert som observatører gjennom en brukergruppe. Hittil har vi invitert blant annet sportsfiskerorganisasjoner, Genbanken for villaks og vassdragsregulanter som driver settefiskanlegg.

Lenke:

SMOLTPRO: Sustainable smolt production - an integrated approach

Powered by Labrador CMS