Saken er produsert og finansiert av Nofima - Les mer

Den store fiskeoljetesten

– Hold deg til kjente merkevarer, anbefaler fettforsker etter å ha testet over 130 fiskeoljeprodukter. Jo flere omegaer som står i tillegg til 3-tallet, jo mindre seriøst virker det.
8.4 2010 05:00


(Foto: Kjell J. Merok)

Gjermund Vogt, forsker hos Nofima Mat, har testet omega-3-produkter og karakteriserer den store majoriteten av oljene som bra.

Fem prosent er virkelig topp, mens 20 prosent burde antagelig ikke vært omsatt i det hele tatt.

Mastergradstudent Trine Thorkildsen fikk i fjor høst i oppdraget med å kartlegge det norske markedet for omega-3-produkter. Hun har analysert både helsekostprodukter og omega-3-oljer som inngår i brød og lignende.

Undersøkelsen ble igangsatt gjennom et prosjekt støttet av stiftelsen Rubin for å vurdere eventuelle fordeler ved bruk av ferskt norsk råstoff til bruk i produksjon av omega-3-oljer.

Samtidig mangler mange markedsaktører, og ikke minst forbrukere, kunnskap både om oljekvalitet og helseeffekter.

Trine Thorkildsen dro på storhandel. Hun kjøpte inn rundt 130 ulike produkter fra dagligvarehandelen, helsekostbutikker, sportsbutikker, apotek og over internett.

Oljetypene som er analysert kommer fra alle typer råstoff, som torskefisk, pelagisk fisk fra Sør-Amerika og Marokko, linfrø, kjempenattlys, agurkurt, sel, hai, laks, musling, krill og raps.

En del av produktene er tilsatt for eksempel vitaminer, mineraler, aroma og antioksidanter. Både kapsler, emulsjoner, oljer, tabletter, drikker og pastiller er undersøkt.


Trine Thorkildsen og Gjermund Vogt har smakt på 130 fiskeoljeprodukter. – De som sier de raper fiskeolje hele dagen bør skifte merke, sier de. (Foto: Kjell J. Merok)

Hold deg til kjente merkevarer

– De kjente merkene har i gjennomsnitt best kvalitet. I tillegg kan vi si at jo mer de sier det hjelper for i reklamen, jo mindre peiling har de som selger produktet.

– Det eneste du trenger er omega-3-fettsyrer. Resten får vi stort sett i oss gjennom kosten, sier Gjermund Vogt.

Han er styrket i troen på at fersk, norsk fisk er best, men hva gjør man når folk ikke spiser fisk da?

– Fiskeoljer som helsekost er ikke noe alibi for å slippe å spise fisk, men kan være et supplement, sier han.

Forskerne ville undersøke om norsk, fersk fiskeolje kunne ha bedre kvalitet enn olje som er eldre og har reist lengre. Dette har de dels fått bekreftet i analysen. Men forskerne er likevel forsiktige med å trekke konklusjoner.

– Oljer fra norske råvarer kan bli til de beste produktene med hensyn på kvalitet, dersom de produseres på riktig måte, sier Gjermund Vogt.

Imidlertid er det fort gjort å ødelegge selv den beste råvaren under raffinering. Dette ser vi ved at vi finner enkelte norske trankvaliteter på markedet som er langt mer harske enn olje som er fra Sør-Amerika.

Aller best kvalitet vil oljen fra oppdrettsfisk ha potensiale til å ha, fordi man der har fullstendig kvalitetskontroll hele veien. Det går kort tid fra fisken hentes fra havet til den blir prosessert, og det blir ikke tid til harskning.

– Kvalitetssikring i alle trinn gjennom prosessen er alfa og omega for å kunne lage et bra sluttprodukt, poengterer Vogt.

Må vite hva de gjør

Kvaliteten varierer mye i alle typer marine omega-3-oljer og tran.

– Det er i mellomleddet det ofte kan gå galt. Fiskeolje er et forferdelig ustabilt materiale, det er derfor den er så sunn, men det er også dens forbannelse. Og det er derfor de som behandler den må vite hva de gjør, sier Gjermund Vogt.

Riktig prosess og riktig bruk av antioksidanter må til for å stabilisere oljen. Antioksidantene må tilpasses hver olje i riktig mengde for å ha god effekt. En antioksidant i én olje er ikke nødvendigvis like god i en annen olje.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse