Tilgangen på marint fôrråstoff er begrenset, og det jaktes på alternative råvarer til fiskefôr. Spørsmålet er om nye fôrtyper påvirke laksens immunforsvar.
Norgesveterinærhøgskole
Geir B.Lindhjempresse- og mediesjef
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Øyvind Haugland har studert betennelse hos laks, og da særlig hvordan ingredienser i nye fôrkilder påvirker betennelsesreaksjonene.
Økt forståelse av immunforsvarets celler og hvordan de kommuniserer seg i mellom er viktig for utviklingen av bedre vaksiner for laks i fremtiden, og for å kartlegge hvordan nye fôrkilder påvirker fiskens helse.
Haugland har studert hvordan en av ”dirigentene” – tumor nekrose faktor alfa (TNF-α) – påvirker og styrer de tidlige fasene av betennelsen og hvordan dette påvirker den medfødte og ervervede immuniteten.
Dirigentene i immunsystemet er cytokiner - små proteiner som fungerer som budbringere mellom cellene i immunforsvaret. En av de sentrale budbringerne er TNF-α.
Haugland har i sine studier klonet, sekvensert og karakterisert TNF-alfa hos laks.
Resultatene viser at det hos laks finnes to varianter av genet. Studier i fisk etter vaksinering og av betennelsesceller holdt i cellekultur, viser at disse to variantene er forskjellig regulert.
Vaksinasjon
Betydningen av TNF-α har vært studert i forbindelse med vaksinasjon av laks. Hos laks som ble vaksinert med oljeholdige vaksiner, oppsto et hurtig og sterkt, men forbigående uttrykk av TNF-α og andre budbringere - cytokiner.
Kort tid etter vaksinasjon (inntil 3 uker) var likevel ikke tilstedeværelse av cytokiner tilstrekkelig til å endre forekomsten eller uttrykket av gener som har betydning for presentasjon av vaksinekomponenter til andre deler av immunsystemet.
- Tidsfaktoren spiller nok her en rolle og laks reagerer langt seinere enn varmblodige dyr, sier Haugland
Med en akvakulturnæring i sterk vekst, vil framtidig økning av produksjonen kreve økt mengde og andre typer fôr.
Det er i dag en begrenset tilgang på marint fôrråstoff på verdensmarkedet, og jakten på alternative råvarer har pågått over lang tid. Dette gjelder både protein (fiskemel) og fiskeolje.
Immunforsvar og nye fôrkilder
Et av spørsmålene er om alternative fôrkilder påvirker fiskens immunforsvar og helse. Haugland har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt om komponenter fra noen av disse alternative fôrkildene kan påvirke betennelsesreaksjonene hos laks.
Et alternativ til dagens fiskemel er soyaprotein. Resultatene fra arbeidet viste at et ekstrakt fra soyaplanten Glycine tomentella hemmer nivået av en av de sentrale budbringerne i betennelsen, nemlig TNF-α.
Fiskeolje er en knapp ressurs og byttes i dag ut med rapsolje i fiskefôret. Gjennom Hauglands studier er det vist at dette fører til store endringer i fettsyresammensetning i fiskevevet.
- Men verken graden av betennelse eller betennelsescellenes bakteriedrepende evner ser ut til å påvirkes, sier Haugland.
Referanse:
Annonse
Cand.med.vet. Øyvind Haugland disputerte 4. juli 2008 for graden Philosophiae Doctor ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen ”Studies of inflammation and immunity in Atlantic salmon – with focus on TNF-α expression”.