Saken er produsert og finansiert av Artsdatabanken - Les mer
Hornkvabbe (Chirolophis ascanii).

Hornkvabbe – en kamuflasjemester

Ukas art:

Med busker over øynene, froskelignende hode og åleaktig kropp skiller hornkvabbe seg ut i fiskeverdenen. Arten er relativt vanlig, men mesterlig kamuflert og derfor vanskelig å få øye på for dykkere.

7.2 2015 05:00

Hornkvabbe (Chirolophis ascanii) kan bli opp til 25 centimeter lang, og lever i hovedsak av muslinger, børstemark og hydroider.

Når de ikke er på næringssøk, gjemmer de seg gjerne i bergsprekker eller under steiner. Gytingen foregår senhøstes, og eggene legges på steinbunn i store, sammenhengende lag. Arten lever i tarebeltet på 10–30 meters dyp. Den er imidlertid også funnet på større dyp ned mot 200 meter.

Funksjonen til de buskaktige hudutvekstene over øynene, og også ved første ryggfinnestråle hos hannene, er ikke kjent, men mest sannsynlig dreier det seg om kamuflasje. En annen teori er at de brukes til å lokke til seg byttedyr eller også individer av motsatt kjønn.

Hornkvabbe er i Norsk rødliste for arter 2010 vurdert til kategori Livskraftig. Det vil si at arten ikke er truet eller rødlistet.

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse