Annonse

God film i feil selskap

Å se sexscener sammen med foreldrene dine kan ødelegge en film for alltid.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hold deg for øynene eller gå på toalettet – se ikke sexscener i filmer sammen med foreldrene dine. (Foto: Colourbox)

Vi har sikkert vært der alle sammen.

På et eller annet tidspunkt i puberteten sitter du midt i sofaen, med bordet fylt av lørdagsgodt og familiehygge, da den ganske underholdende filmen plutselig utvikler seg til et av de pinligste øyeblikkene så langt i livet.

Helten og heltinnen, som gjennom hele filmen har hatt et spydig forhold til hverandre, befinner seg plutselig i en glohet omfavnelse, og stuen blir helt stille, bortsett fra små stønn fra et sted dypt inne i heltinnens indre.

Feil selskap

Nå har amerikanske forskere kartlagt det problematiske i det å se sexscener sammen med foreldrene sine.

De har ikke undersøkt langvarige personlige traumer, men fokusert på hvordan feil selskap kan ødelegge opplevelsen av en god film.

Forskerne ba en gruppe førsteårsstudenter om å besvare elleve spørsmål om sine filmopplevelser.

Det viste seg at studentene hadde særlig negative filmerfaringer fra å se sexscener sammen med foreldrene sine.

Studentene rapportere mest ubehag i forbindelse med filmer som det homoerotiske dramaet Brokeback Mountain, den ultravoldelige American History X, den klønete Borat og dramaet Crash.

Håper det tar slutt

Forskerne undersøkte også hvilke forsvarsmekanismer folk bruker når de opplever ubehag ved å se feil film i feil selskap.

Når kvinner ser filmer som gjør dem utilpass, er de langt mer tilbøyelige til å gi uttrykk for det enn menn.

Menn som regel later som ingenting og håper at det pinlige øyeblikket forsvinner av seg selv.

– Når vi opplever ubehag ved en film, reagerer vi på forskjellige måter. Noen blir helt stille, andre begynner å plukke på ting, mens andre igjen starter en samtale om et helt annet tema for å distrahere den de ser filmen sammen med. Det viser seg at medieopplevelsene våre avhenger av mange kognitive og sosiale faktorer, sier Richard Harris, professor i psykologi ved Kansas State University, som står bak undersøkelsen.

Avhengig av selskapet

Harris mener at studien deres viser hvordan folks naturlige reaksjoner blir påvirket av de menneskene vi opplever noe med sammen.

– Hvis vi ser en idrettsmann bli skadet, ville den normale responsen være empati, men hvis den skadede er på motpartens lag, kan vi bli glade for skaden. Det samme kan overføres til filmer.

– En komedie med mye grovt språk ville kanskje normalt være underholdende, men hvis foreldre ser filmen med små barn, blir de i stedet støtt. Dermed viker den naturlige følelsen til fordel for en følelse som er skapt av selskapet, sier Harris.

____________________

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenke:

Richard Jackson Harris og Lindsay Cook: How content and co-viewers elicit emotional discomfort in moviegoing experiences: Where does the discomfort come from and how is it handled? Applied Cognitive Psychology, November 2010,  DOI: 10.1002/acp.1758. Se sammendrag

Hjemmesiden til Richard Harris, Kansas State University

Powered by Labrador CMS