Vil lage omega-3-senter

Etterspørslen etter omega-3 gir et stort potensial for verdiskaping, mener norske forskningsmiljøer og industripartnere. De vil lage et nytt senter for forskning på det sunne fettet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Livsstilssykdommer er i sterk vekst i store deler av den vestlige verden. Forskning tyder på at inntak av sjømat og produkter som inneholder mye omega-3 kan være viktige forebyggende tiltak.

Omega-3 kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer, og er i økende grad blitt knyttet til forebygging av blant annet kreft, osteoporose og mentale lidelser.

- For å kunne utnytte en begrenset ressurs og sørge for best mulig helseeffekt er det helt sentralt med god kvalitet på omega-3 fettsyrene, sier seniorforsker Bente Ruyter i Nofima.

Nå ønsker en samling forskningsinstitusjoner og industripartnere å opprette et omega-3-forskningssenter.

- Den viktigste jobben for senteret vil være å arbeide for best mulig smak, lukt og holdbarhet på omega-3 fettsyrene. Gjennom systematisk bygging av kunnskap over tid skal senteret danne grunnlag for utvikling av nye og innovative produkter basert på omega-3, sier Ruyter.

Verdensledende

Norge er allerede en av verdens ledende produsenter av omega-3-ingredienser.

Fra å være noe man først og fremst fikk i seg ved å spise sjømat, blir omega-3 i økende grad introdusert gjennom kosttilskudd, farmasøytiske preparater og tilsetninger i nye matvarer.

Bare i Europa vokser markedet for omega-3 ingredienser årlig med 20-30 prosent, og ventes å ha en verdi på 6,5 milliarder kroner i 2014.

Den voldsomme etterspørselen representerer et stort potensial for verdiskaping og innovasjon både for norsk oppdrettsnæring og for norsk biomarin industri, mener Nofima.

Søkt om midler

Forskningsinstitusjonene og industripartnere bak planene om et omega-3-forskningssenter har nå søkt midler hos Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI).

Et overordnet mål for SFI er å styrke innovasjon gjennom satsing på langsiktig forskning i nært samarbeid mellom forskningsintensive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer.

Kompetansen som utvikles skal være på et høyt internasjonalt nivå. Det er Norges forskningsråd som utpeker sentrene.

De som står bak søknaden er Nofima, Møreforskning/omegaland, Høgskolen i Ålesund, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stockholm, Purdue universitetet i Indiana, USA, Oslo universitetssykehus og bransjeorganisasjonen FHL-Maring.

Industripartnerne er Pronova Biopharma ASA, Epax AS, Denomega Nutritional Oils AS, Marine Harvest Ingredients AS, Omegatri AS, Napro Pharma AS, Axellus AS, Nordlaks Produkter AS, G.O. Johnsen AS og Gea Westfalia Separator Norway ASA.

Nofima AS står som vertskap for senteret.

Powered by Labrador CMS