Annonse
Skulle du først støte på skorpelarven Lobothalia alphoplaca, er ikke dette en art man går forbi, stor og vakker som den er. Einar Timdal/wikimedia commons

Ukas art: Skorpelav - vakker og navnløs

Skorpelaven Lobothalia alphoplaca er kresen, og tar ikke til takke med hvilken som helst stein. Sånt blir man sjelden av.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lobothalia alphoplaca er kravstor – den finnes bare i kalkrike, lyse, varme, tørre områder.

Slike habitater har vi jo ikke mange av her til lands, så det er kanskje ikke rart at arten bare er funnet ni ganger - syv i Finnmark og to i Oppland.

Andre steder på den nordlige halvkule, som i Alpene, Nord Amerika, Sentral Asia og Kina er arten litt vanligere.

Oppdaget på 1800-tallet

Det første funnet av Lobothalia alphoplaca ble gjort i Alta i 1802, av Göran Wahlenberg.

Den unge botanikeren var i utgangspunktet mest opptatt av karplanter, men ble tvunget til å samle lav fra bergknauser fordi snøen ennå lå dyp da han i mai måned ble fraktet rundt i Finnmark på en reinsdyrslede.

Slik ble denne skorpelav-arten, som ennå ikke har fått noe norsk navn, oppdaget.

Håper på å finne mer

Sommeren 2014 vil 20 laveksperter fra flere land dra på ekspedisjon til Varanger, som er et spennende område for alle med interesse for lav.

Håpet er å finne flere eksemplarer av arten. Dersom man finner den vil det knytte seg stor spenning til om den norske Lobothalia alphoplaca viser seg å være genetisk forskjellige fra Lobothalia alphoplaca andre steder i verden.

Og kanskje ekspertene, mens de er samlet, også finner et godt norsk navn til arten?

Lobothalia alphoplaca er, som de tre andre Lobothalia artene i Norge, vurdert til å være sterkt truet i norsk rødliste for arter 2010.

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art

Powered by Labrador CMS