Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.
Disse krabatene er fotografert på en fôrautomat på Saltfjellet. Det er det første fjellrevkullet registrert i år.
(Foto: Viltkamera NINA)
Her er årets første fjellrevkull
Årets første kull med fjellrevvalper er registrert på Saltfjellet.
Fjellrevvalpene har begynt å komme ut av hiet flere steder. De første observasjonene ble gjort på Saltfjellet, og per 11. juli var det registrert sju kull med totalt 29 valper i Norge.
Du kan følge registreringen av valpekull rundt i landet fortløpende på nettsidene til NINA.
– Nå er naturoppsynet i full gang med å registrere valpekull. Til tross for at fjellreven får støttefôring, er den fortsatt delvis avhengig av smågnagere. Ut fra det vi har sett av smågnagere i år, forventer vi mest aktivitet sør for Polarsirkelen. Men det er for tidlig å si noe sikkert, forteller seniorforsker Nina E. Eide i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Rekordår i 2022
I fjor ble det dokumentert 39 fjellrevkull i Norge, med totalt 189 valper. Det var en nedgang fra rekordåret 2022, da det ble dokumentert hele 354 valper fordelt på 72 kull.
Overvåkingsprogrammet for fjellrev følger utviklingen i fjellrevbestandene. Overvåkingen foregår i hovedsak ved å kontrollere kjente hi på sommeren, for å påvise eventuelle valpekull. Hvis du ferdes i fjellet og ser fjellrev, kan du melde fra til regionalt fagansvarlig fjellrev i Statens naturoppsyn (SNO).
Nyt fjellreven på avstand
– Kos deg med opplevelsen på avstand. Fjellreven er nysgjerrig, men den blir forstyrret, selv om det kanskje ikke virker sånn. Om fjellreven flykter, varsler med lyd eller forsvinner inn i hiet, er du kommet for nær, sier Eide.
Hun anbefaler å holde minst 300 meters avstand til fjellrevhi, slik reglene sier. Det kan være lurt å lese igjennom Miljødirektoratets fjellrevvettregler hvis du ferdes i fjellrevens rike.
• Les også: Lus truer den sjeldne norske fjellreven
De endelige tallene for antall registrerte fjellrevkull og valper presenteres i rapporten «Fjellrev i Norge 2024» som kommer ved juletider. Registreringene i felt gjøres av Statens naturoppsyn, Fjelloppsynet og Statskog-Fjelltjenesten.
Fikk du med deg disse artiklene fra Norsk institutt for naturforskning?
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER