Arktiske områder kan være svært ugjestmilde. Likevel trekker vadefugler tusenvis av kilometer fra sydlige strøk og til disse nordlige områdene for å hekke fram sitt avkom.
Hvorfor de gjør denne anstrengende reisen er mange forskere opptatt av å finne ut av.
Plyndrer reir
En forskergruppe tilknyttet Det Internasjonale Polaråret (IPY) kom tidligere i år med et mulig svar. De hadde funnet ut at jo lenger mot nord fuglene hekket, dess færre rovdyrangrep ble de utsatt for.
Forskerne fant ut dette ved å legge ut kunstige reir i arktiske områder i Canada og deretter telle hvor mange dager det tok før reiret ble plyndret av rovdyr – i hovedsak fjellrev.
Reiret fikk være i fred lengre, dess lengre nord det var plassert.
Nettopp dette kan være forklaringa på hvorfor vadefuglene trekker til de arktiske områdene for å hekke.
Lemenår
Forklaringa kan imidlertid være enda mer sammensatt, forteller biolog Nigel G. Yoccoz ved Universitetet i Tromsø (UiT).
Han poengterer at IPY-prosjektet ikke refererer til lemensyklusen, selv om denne er svært viktig for rovdyr:
– Hvert tredje til fjerde år er det lemenår og det gir arktiske rovdyr et enormt matfat å forsyne seg av. Når det er rikelig med lemen å spise vil det samtidig bli mindre rovdyrangrep på vadefuglenes unger.
– Å begrense hekkeområdet sitt til steder med mye lemen gir altså disse fuglene en større sjanse til å overleve. Dette er også kjent fra Sibir: gode lemenbestander gir høyt mangfold av andre arter, sier Yoccoz.
Sårbar syklus
– Enkelte typer av vadefugl er svært utsatt for rovdyr på grunn av stedet de liker å hekke. Derfor finnes de ikke i områder hvor det ikke finnes lemen. Uten lemen ville de trolig hatt vanskelig for å overleve som art.
– Det gjør dem igjen sårbare for svingninger i lemensyklusen. Ingen vet helt hvorfor det blir overflod av lemen noen år, men det betyr i alle fall mye for artene som lever i nærheten, sier Yoccoz.