Annonse
En studie av mer enn 100 grågjess fant at de konsekvent hadde ulike personlighetstrekk, alt fra dristighet, aggressivitet til omgjengelighet.

Aggressiv, dristig eller omgjengelig? Forskere har testet personligheten til gjess

Gåsungene klarte seg bedre når foreldrene hadde lignende personlighetstrekk.

Publisert

Det er ikke tilfeldig hvilken partner gåsa velger. De går for en som er like stor eller like liten, som kommer fra samme sted eller som har den samme personligheten.

Valg av partner påvirker også hvor gode de er til å reprodusere.

Nå viser en ny studie at det ikke bare er personligheten som påvirker hvor mange unger de får. Det gjør også hvor godt parene faktisk passer sammen.

– Akkurat som hos mennesker kan personligheten til begge foreldrene, og hvor like de er, påvirke egenskaper som foreldre, sier Lauren Common, en doktorgradsstudent ved University of Vienna, i en pressemelding.

Hun står baken ny studie om gåsens kjærlighetsliv og avkom i det vitenskapelige tidsskriftet Animal Behaviour.

Telte antall gåsunger

Forskerne studerte en flokk på mer enn hundre grågjess i Østerrike. Det var i utgangspunktet villgjess, men de var blitt tilvent mennesker.

Tilvenningen innebærer blant annet at de får mat et par ganger om dagen, noe som skal gjøre at de ikke ønsker å emigrere, og at de blir vant med mennesker. De skaffet likevel mye av maten sin selv og var like utsatt for rovdyr som andre fugler.

Slik kunne forskerne observerte dem uten at gjessene ble forstyrret.

Lauren Common er en australsk fugleforsker som jobber på University of Vienna.

Like gjess får flere unger

Forskerne merket hver fugl med en ring rundt beina og kunne derfor følge med på hver enkelt av dem. De så på hvordan de oppførte seg og analyserte karaktertrekk som modighet, aggressivitet og omgjengelighet.

De fikk også oversikt over reproduksjonsevnen til parene og hvor mange av eggene deres som klekket til små gåsunger.

Når de sammenliknet dette med hvilken personlighet foreldrene hadde, kunne de altså se en sammenheng mellom like karaktertrekk og antall egg som ble klekket.

Gåseforeldre som hadde lik personlighet, hadde mer suksess som foreldre.

Ett karaktertrekk var avgjørende

Det var særlig ett karaktertrekk som var avgjørende for gåsungenes overlevelse, og som begge foreldrene måtte ha.

Nemlig modighet.

Hvis begge foreldrene skåret høyt på modighet, overlevde flere av ungene deres.

Forskerne tror dette har med evnen til å beskytte å gjøre.

Det er nemlig veldig viktig for de nybakte gåseforeldrene å skape et trygt hjem. Det betyr blant annet at reirene skal ha perfekt temperatur, og at de skal beskytte mot rovdyr.

Når begge gjessene var modige, klarte de å beskytte ungene sine bedre.

Gjess tester ut forholdet før de forplikter seg

– Det er flere studier på viltlevende gjess som viser at de ikke finner partner helt tilfeldig, sier Ingunn M. Tombre, forsker ved Norsk institutt for naturforskning.

– De gjør åpenbart aktive valg der partner likner på en selv, både i form av størrelse, sosial status og fjærdraktmønster, sier hun.

For eksempel viser en studie at noen gjess foretrekker partnere fra hjemstedet sitt, selv etter at de har forlatt redet. En annen studie viser at gjess testkjører forholdet før de forplikter seg, og at hunngjess ønsker helt andre karaktertrekk hos partneren sin enn det hannene gjør.

Tombre synes den nye studien er spennende, og at den støtter mye av tidligere forskning på gåsa og partnervalg.

Overfører menneskelige egenskaper på dyr

Ifølge forskerne bak den nye studien ble personlighet hos dyr før betraktet som noe mennesker bare fant på.

I verste fall ble det sett på som såkalt antropomorfisme, som betyr at man overfører menneskelige egenskaper til ikke-mennesker, som guder, dyr, fantasifigurer, naturfenomener eller gjenstander.

Sonia Kleindorfer er professor og fugleforsker ved Universitetet i Wien og Flinders University i Australia.

– Denne studien er én av en rekke studier som viser at dyr som grågåsa har konsekvente individuelle forskjeller i atferd, også kalt personlighet, sier professor Sonia Kleindorfer ved Flinders University i Australia i pressemeldingen. Hun har også deltatt i studien.

– I tillegg kan personlighetstrekk hos dyr knyttes til vellykkede kjærestevalg og reproduktiv suksess. Derfor kan de fortelle oss mye om naturlig og seksuell seleksjon.

Referanse:

Lauren K. Common m.fl: Effects of assortative mating for personality on reproductive success in greylag geese, Anser anser. Animal Behaviour. September 2024

LES OGSÅ

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS