NIVAs forskere har undersøkt samfunnene av bunndyr i Alna i Oslo. De har en klar melding:
Elven oppfyller ikke kravene i vannforskriften. Den sier at vannforekomster skal ha minst god økologisk tilstand. Bare helt øverst i Alna holder miljøtilstanden en akseptabel standard.
Og hvordan kan forskerne vite dette?
Jo, blant annet ved å studere småkryp som døgnfluer, vårfluer og steinfluer. Forskerne kaller disse for EPT-arter.
Spesielt steinfluene er interessante i Alna. Det forklarer forsker Tor Erik Eriksen. De trives nemlig bare der vannet er rent og strømmen frisk. Finnes de i stort antall, er det et tegn på god vannkvalitet.
Når steinfluen forsvinner, er det et varsel om at noe ikke er som det skal. Når den trives, er det et tegn på friskt og sunt vann.(Foto: NIVA)
– EPT-arter forteller oss en viktig historie. Når disse forsvinner, er det et varsel om at noe ikke er som det skal. Avhengig av hvilke arter som forsvinner, kan vi si hva som er galt. Når steinfluene trives, er det et tegn på friskt og sunt vann. Slik er det også i Alna: Jo flere steinfluer, desto bedre økologisk tilstand, sier forskeren.
I fjorårets undersøkelser av Alna fant forskerne steinfluer kun i de øvre, renere delene av elven.
I nedre del av Alna, som her i Svartdalsparken, finner forskerne ingen steinfluer, verken vår eller høst. Dette er et tydelig signal om at miljøet her ikke er så godt som det burde være.(Foto: NIVA)
Steinfluen
Steinfluene er en gruppe såkalte indikatorarter. Det er arter som gir oss informasjon om miljøforholdene der de lever. De brukes ofte i miljøovervåking fordi de reagerer tydelig på endringer i for eksempel vannkvalitet, forurensning eller klima.
I økologiske undersøkelser brukes også begrepet bioindikator. Det viser til organismer eller artsgrupper som kan si noe om miljøtilstanden.
Steinfluer, døgnfluer og vårfluer kalles ofte EPT-arter (fra latin Ephemeroptera, Plecoptera og Trichoptera) og er kjent for å være følsomme for forurensning. Et høyt mangfold av EPT-arter tyder derfor på god vannkvalitet.
En elv med store utfordringer
Alna har lenge vært preget av forurensning og omtales stadig som Oslos mest forurensede elv.
Samlet viser undersøkelser at menneskelig aktivitet, som avrenning, urbant landbruk, utbygging av infrastruktur, transport og kloakklekkasjer, er de dominerende faktorene som påvirker vannkvaliteten.
Gamle synder fra tidligere industri setter også fortsatt sitt preg på elva.
Kun ved målestasjonen på Ammerud oppnådde miljømålet om god økologisk tilstand. For resten av elven viser undersøkelsene at det trengs tiltak for å oppnå miljømålet.
– Dette betyr at myndighetene, ifølge vannforskriften, er pålagt å gjøre noe for å bedre tilstanden i elven, sier Eriksen.
Ser vi på Alnas utvikling i økologisk tilstand over tid, er det liten endring. Imidlertid har målestasjonen på Grorud ved Kalbakkveien vist en negativ trend siden 2017. Her er tilstanden gått fra moderat til dårlig tilstand i 2024.
– I rapporten anbefaler vi derfor særlig oppmerksomhet på denne stasjonen for å motvirke den negative utviklingen, sier Eriksen.
Verst nederst
I nedre deler av elven har tilstanden fortsatt verstingstempelet «svært dårlig» – som det har hatt i flere tiår.
NIVA-forsker Jonas Persson har tilbragt utallige timer i Alna vadende i vannet for å samle bunndyr. Han forklarer hva som kjennetegner et bunndyrsamfunn i så dårlig tilstand.
Annonse
– Nederst i Alna finner vi få arter. De som dominerer, er dessuten gjerne de mest tolerante for forurensning og lave oksygennivåer. Bunndyr som fjærmygglarver og børstemark, for eksempel, kan klare seg fint under slike forhold. Mer sensitive EPT-arter som steinfluer forsvinner.
Forurensning og økologisk tilstand vurderes med en indeks som viser hvor tolerante bunndyrene er for forurensning. Målingene i Alna viser tydelig at tilstanden forverres nedstrøms.
Ved flere målestasjoner er steinfluene helt fraværende.
– I nedre del av Alna fant vi ingen steinfluer verken vår eller høst. Dette er et tydelig signal om at miljøet her ikke er så godt som det burde være, sier Persson.
Steinfluer er en viktig matkilde for fisk, vannlevende insekter og amfibier. Et rikt bunndyrsamfunn med steinfluer gir dermed et bedre næringsgrunnlag for livet i elven.
Kloakk og høye bakterienivåer
Ved siden av undersøkelsene av bunnsamfunn har Vann- og avløpsetaten tatt vannprøver i Alna for å avdekke lekkasjer og feil på avløpsnettet.
Her er det liten tvil om at tilførsler av næringsstoffer i mange tilfeller overskrider nasjonale grenseverdier.
I noen tilfeller er verdiene så høye at de, sammen med bakteriemålinger, tyder på at lekkasje fra avløpsnettet er en sannsynlig kilde.
Ved 12 anledninger ble det samlet inn vannprøver for analyse av E. coli. Ved de tre nederste stasjonene i Alna viste det seg at verdiene ligger på om lag 10.000 E. coli-bakterier per 100 milliliter vann.
– E. coli er en bakterie som finnes i avføring. Det tyder derfor på betydelig kloakkforurensning. Dette er med andre ord neppe en elv du vil ta et bad i. Kanskje er det heller ikke så lurt å la hunden din drikke vann i disse områdene, sier Eriksen.
Tidligere ble elver og bekker ofte lagt i rør for å håndtere kloakk og søppel, og for å frigjøre plass til utbygging og byutvikling.(Foto: NIVA)
Forurensing fra gammel industri finnes fortsatt i elva. Også i hjertet av Alna, i naturskjønne Svartdalsparken, er det mye synlig søppel.(Foto: NIVA)
En «biologisk varsler»
Det er allerede godt kjent at Alnaelva er langt ifra frisk. I sitt feltarbeid ser imidlertid NIVAs forskere at det er mye liv og biologisk mangfold i og langs elva – også i de nedre delene der økologisk tilstand er på sitt dårligste.
Annonse
I arbeidet videre med å finne gode restaureringstiltak for Alna er det helt avgjørende med god kunnskap til dette mangfoldet, mener Eriksen.
– Når vi overvåker alger, fisk og bunnlevende småkryp som vårfluer, steinfluer, børstemark og mygglarver, får vi et verdifullt innblikk i elvas tilstand. Disse artene er naturens egne «varslere». Noen tåler mye forurensning, mens andre forsvinner straks vannkvaliteten svekkes, sier han.
Neste gang Eriksen og hans team skal undersøke Alna, håper han å se mer til steinfluene. I så fall er det et tegn på at forholdene er i ferd med å bedre seg – og kanskje at flere arter følger etter.
– Målet må være at steinfluene en dag også trives i de nedre delene av Alna. Da vet vi at vi har gjort noe riktig, sier han.