Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - Les mer

Om ichthyosaurer

Bakgrunn:Ichthyosaurene var krypdyr med delfinlignende kropp som levde i havet i trias-, jura- og krittperioden. De kalles også fiskeøgler.
30.6 2010 13:00


Ophthalmosaurus icenius. Dette eksemplaret ble oppdaget i Oxford Clay, England. (Foto: Captmondo)

De aller største formene er kjent fra slutten av triasperioden og kunne være opptil 15 meter lange. I juraperioden var den vanligste størrelsen 2-4 meter. I krittperioden var ichthyosaurene sjeldne og de døde ut før dinosaurene.

Forlemmene var utviklet til luffer og de hadde en kraftig hale. De var eksperter i å fange blekksprut og fisk og hadde de største øynene som noe virveldyr har utviklet.

Ichthyosaurene var så godt utviklet for å leve i vann at de ikke la egg på land lenger, slik forfedrene hadde gjort det. De fødte i steden levende unger.


Platypterygius (Illustrasjon: Dmitry Bogdanov)

Det mest spennende funnet i feltsesongen 2004 var en komplett skalle av en ukjent fiskeøgle. Skallen er 1,1 meter lang og kan minne noe om Ophthalmosaurus som er velkjent fra England og Tyskland. Hele dyret kan ha vært rundt fem meter langt og veid 3 000 kilo.

Den vitenskapelige beskrivelsen av dette funnet, og sammenligningen med funn som er noe eldre i Tyskland, og yngre funn i England, gir ny viten om denne spennende gruppens utbredelse, vandringsmønstre og utvikling.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse