Saken er produsert og finansiert av Artsdatabanken - Les mer
Arten Sclerogaster hysterangoides er en representant for trøffelslekta som ble funnet for første gang i Norge. Funnstedet ligger på Langesundtangen.

Ny trøffelart – uimotståelig god!

Ukas art:

Sclerogaster hysterangoides er en trøffel, og en ganske så nyoppdaget art i Norge. Den lukter og smaker uimotståelig godt for ett eller flere pattedyr, men vi vet ikke helt for hvem.

14.2 2015 05:00

Trøffel er en samlebetegnelse for alle sopparter der fruktlegemene med sporene er en ball under jorda. Disse artene er avhengige av at et dyr lukter seg frem til dem, graver dem opp og spiser dem. Dette gjelder også for Sclerogaster hysterangoides.

For å bli oppdaget, lukter og smaker trøfler derfor uimotståelig godt for dyra som spiser dem. Når trøffelen er spist kommer sporene ut igjen på et nytt sted etter vel et døgn.

Det var lenge uvisst om vi i det hele tatt hadde trøfler i Norge. Men de siste årene er det, gjennom Artdatabankens Artsprosjekt og ved hjelp av trøffelhunder av den italienske rasen Lagotto romagnolo, gjort flere funn av disse underjordiske soppene her til lands.

Sclerogaster hysterangoides, som ble funnet i Bamble høsten 2013, er det foreløpig siste tilskuddet til den norske trøffelfloraen. Vi vet ikke hvilke dyr som liker denne trøffelarten, men vi vet at noen gjør det. For oss mennesker er den derimot ikke spesielt god.

Vi har foreløpig lite kunnskap om trøffelartene våre, og de er derfor ikke rødlistevurdert.

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse