Saken er produsert og finansiert av Artsdatabanken - Les mer

25 nye pollinerende insekter oppdaget

Bier og andre arter som befrukter planter er på tilbakemarsj, men nye arter blir stadig oppdaget.
18.9 2013 05:00

De to siste årene er det blitt funnet 25 nye pollinerende insekter i Norge.

Pollinerende insekter er svært viktige brikker i naturens økosystemer, og bestøvning er helt nødvendige for produksjon av både mat og blomster.

De 25 nye artene som er funnet gjennom Artsprosjektet, er alle såkalte blomsterbesøkere. Det betyr at de kan ha stor verdi som bestøvere av planter.

Ni av de nye artene er bier. En av artene, sandjordbie (Lasioglossum sexstrigatum), har i den senere tid utvidet sitt utbredelsesområde, og kommet til Norge.

– I tillegg til de 25 nye artene, har vi også gjort en rekke nye funn av sjeldne pollinatorer. Hele sju arter av bier er funnet for bare andre gang i Norge, forteller seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Dette gjelder for eksempel den kritisk truete rødknappsandbia (Andrena hattorfiana).

Et annet spennende funn er, ifølge forskeren, blomsterbukken Pseudovadonia livida.

– Det er ikke ofte det blir funnet nye trebukker i Norge. Det var derfor svært gledelig at denne arten er bekreftet i Norge, forteller Ødegaard.

Vet litt mer

Eksperter antar at om lag én av fem arter som finnes i Norge, ikke er oppdaget ennå. Artsprosjektet er opprettet nettopp for å finne ut mer om de ukjente artene.

– Pollinerende insekter er livsviktige for oss mennesker. For å beregne den økonomiske verdien av den jobben pollinerende insekter gjør, og for å si noe om hvordan vi mennesker påvirker prosessene, trengs det grunnleggende kunnskap om artsmangfoldet – og med de 25 nyoppdagede insektene, vet vi nå litt mer, sier Ingrid Salvesen, prosjektleder i Artsprosjektet.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

De 25 nye artene

Bier (9): Andrena apicata, Hoplitis leucomelana, Hylaeus gibbus, Hylaeus pectoralis, Lasioglossum sexstrigatum, Nomada opaca, Nomada villosa, Nomada subcornuta og Biastes truncates.

Blomsterfluer (7): Ceriana conopsoides, Chrysotoxum octomaculatum, Cheilosia reniformis, Cryptopipiza notabila, Eupeodes goeldlini, Ferdinandea ruficornis og Heringia latitarsis.

Snyltefluer (5): Heteronychia proxima, Phania curvicauda, Smidtia conspersa, Linneamyia rossica og Tachina ursina.

Graveveps (1): Ectemnius sexcinctus.

Gullveps (2): Chrysis pseudobrevitarsis og Omalus biaccinctus.

Biller (1): Pseudovadonia livida.