Annonse

Meitemark regner fra himmelen

Meitemarkene lever vanligvis sitt bortgjemte liv under bakken, men i kraftig regnvær kan store mengder av dem komme opp til jordoverflaten. At meitemark også kan fly gjennom luften er mindre kjent.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter mye regn og vind de siste dagene har mange mennesker opplevd å finne store mengder meitemark høyt til værs på tak og balkonger, ofte høyt oppe i boligblokker. Hvordan kan dette ha seg?

Meitemarkregn

- De siste dagene har vi mottatt en rekke telefoner om meitemark på uvanlige plasser, forteller seniorforsker Trond Knapp Haraldsen ved Bioforsk Jord og miljø.

- Fenomenet er kjent i litteraturen og kalles gjerne meitemarkregn. Allerede i 1473 regnet det for eksempel store mengder meitemark ned over Fårdala i Västergötland.

Etter bønner til Katarina af Vadstena forsvant meitemarkene, og dette ble regnet som et av de mirakler som senere gjorde henne til helgen.

Om lag 450 år senere, i 1923, kunne man i Halmstad observere desimeterlange røde meitemark som dalte ned fra himmelen som konfetti. Flere andre tilfeller av meitemarkregn ble rapportert fra andre deler av Sverige vinteren 1923-24.

Svensk forsker forklarte fenomenet

Ikke alle tok slike beretninger like seriøst, men i 1925 publiserte den svenske forskeren Herved Berlin, konservator ved Zoologiska Museet i Lund, “Maskregnsproblemet og dess vetenskapliga lösning”.

Vanligvis overvintrer kompostmeitemarkene klebet til løv dypt nede i kompost, men i spesielt mildt og fuktig høstvær kan de også legge seg til ro like under overflaten.

Ved en plutselig storm vil meitemarkene lett kunne bli fraktet høyt til værs og langt av gårde med vinden. Under transporten i lufta kunne markene løsne fra bladene og falle ned, særlig hvis det regnet kraftig.

Slike forhold var det mange steder på Østlandet siste helg i oktober.

Fakta om meitemark

I Norge er det funnet 19 arter av meitemark. Av disse er 5-7 vanlige i dyrka jord, mens andre arter er vanligst i skog og kompost. Jordlevende meitemark er viktig for jordkvaliteten fordi de drenerer og lufter jorda.

Meitemark kan også klatre

- Ellers kan meitemark klatre høyt opp både i trær og på husvegger, forteller Trond Knapp Haraldsen.

Således beskriver den norske meitemarkforskeren Carl Stöp-Bowitz funn av klatrende meitemark på balkonger og husvegger 5-6 m over bakkenivå, og det er opplagt at de har klatret dit på egenhånd.

Meitemark kan klatre en halv meter på 15 minutter, så det tar ikke så lang tid for en mark å komme seg oppover i etasjene. I løpet av natta vil markene kunne ha klatret helt til topps i store boligblokker.

Dermed har vi minst to forklaringer på hvordan meitemark kan ha funnet veien til balkonger høyt over bakken.

Lenke:

Du kan lese mer om meitemark hos Bioforsk

Powered by Labrador CMS