”Morsmelkerstatningen” som blir gitt til isbjørungene i de zoologiske hagene har vært mangelfull. (Foto: Magnus Andersen)
Næringsrike melkedråper
Sammensetningen av isbjørnmelk som tidligere er gitt til isbjørnunger i zoologiske hager, har i enkelte tilfeller ført til mangelsykdommer hos bjørnungene.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Særlig er det kunnskapen om innholdet av viktige vitaminer og sporstoffer som har vært mangelfull.
Nå viser ny forskning at isbjørnmelk fra Svalbard bidrar til bedre ernæring hos isbjørnunger i zoologiske hager.
Forskningen er nylig publisert i tidskriftet Zoo Biology. Det er Norsk Polarinstitutts isbjørnforskning og -overvåkning på Svalbard som har dannet grunnlaget for studien, i samarbeid med ulike forskningsinstitusjoner i USA.
Forbedre morsmelkerstatninga
– Vi har tatt prøver fra isbjørn og analysert innholdet i detalj, slik at vi vet hva som skal tilsettes i morsmelkerstatningen som blir gitt til isbjørungene i de zoologiske hagene, forteller medforfatter og biolog Magnus Andersen ved Norsk Polarinstitutt.
Tidligere har det vært vanlig å bruke forskjellige oppskrifter til bjørnungene som kunne inneholde blant annet fiskeoljer for å få opp fettnivået, men det har vært lite kunnskap om vitaminer og andre sporstoffer som er viktig for utvikling av kroppen hos isbjørnungene.
Gjorde viktig oppdagelse
Målsetningen med prosjektet har defor vært å forbedre morsmelkerstatningen som er vanlig å gi til isbjørnunger i fangenskap.
Melkeprøver er samlet inn fra lakterende isbjørnbinner på Svalbard, og siden analysert for innholdet av fett, fettsyrer, fettløselige vitaminer, protein og aminosyrer.
Resultatene viste at melken var rik på vitamin D3, A, E, og den viktigste frie aminosyren var taurin.
– Det høye nivået av taurin var en viktig oppdagelse, siden dette er en viktig aminosyre i utviklingen av flere kroppsfunksjoner, sier Andersen.
Nyter godt av forskningen
Det er isbjørnunger i zoologiske hager flere steder i verden som nå vil nyte godt av forskningen på Svalbard.
– Forskningen har gitt økt kunnskap om sammensetningen av isbjørnmelk, og de kan langt på vei forklare noen av de problemene man har sett hos isbjørnunger i fangenskap.
– Forhåpentligvis vil vår studie føre til at dyrehager endrer innholdet i melka som isbjørnungene får, sier Andersen.