Tryggest i stimen

Å svømme i stim eller finne sin egen vei - hva er best? Frank Sinatra synger "I did it my way", men kanskje er det likevel lurest å ta råd fra andre - i alle fall for fisk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Liten, men lærenem: En ørekyte i hånden osv ..."

Det lønner seg å svømme i stimen framfor å finne sin egen vei. Svenske forskere har sendt fisker av arten ørekyt inn i en labyrint med mat for å finne ut hvor lærenemme de er.

De mest erfarne ørekytene var læremestre, og nye uerfarne “studentfisker” tok lærdom av deres erfaringer.

Læring i labyrint

Fisk er altså ikke bare styrt av instinkter. Men pass opp - ikke all erfaring er nyttig erfaring. Det fikk studentfiskene erfare i eksperimentene til Jörgen Johnsson og Fredrik Sundström ved Göteborgs universitet.

De lot først lærer-fiskene gjøre seg kjent med labyrinten. Den var ganske enkel: ett kammer som var en blindvei og ett kammer som førte videre til matrommet.

Så fikk student-fiskene møte sine læremestre. Og effekten var formidabel: Studenter med dyktige læremestre var faktisk tre ganger så flinke til å finne mat som studenter med dårlige læremestre.

Rovfisk ødelegger læringa

"Figuen viser den enkle labyrinten i akvariet, og er bearbeidet fra Jörgen Johnsson og Fredrik Sundströms artikkel i tidsskriftet Ethology"

Men så laget forskerne trøbbel for fiskene: De åpnet en gjennomsiktig luke til et annet akvarium. Der inne svømte aure; store fisker som gjerne sluker en ørekyte.

Johnsson og kollegene hans fant ut at ørekyten ble påvirket når den fikk se og lukte rovfisken. Evnen til å finne maten i labyrinten sank dramatisk.

Det interessante var at studentfisken ble påvirket selv når rovfisken ikke var der. Det var nok at lærer-fisken hadde møtt rovfisken tidligere - så forplantet frykten seg videre til studentene.

Likevel lurt å høre på råd

Dette resultatet fikk forskerne til å spørre: Er det lurt å høre på råd uansett? Kanskje læremesteren ikke er helt oppdatert? Kanskje har læremesteren erfaringer som ikke lenger stemmer med virkeligheten?

I miljøer med liten forandring kan enkeltfisker klare å lære nok til å stole på egen erfaring. Men ferskvannsfisker som ørekyt lever i et miljø i stadig forandring. Da blir kollektiv kunnskap viktigere.

I de fleste tilfelle lønner det seg derfor å lytte til råd, viser resultatene til de svenske forskerne. Johnsson og Sundström formulerer det slik i artikkelen i tidsskriftet Ethology:

“Å stole på egen kunnskap kan belønnes med et måltid, men å stole på felleskapets erfaring kan spare deg fra å bli et måltid.”

Lenker

Tidsskriftet Ethology

Powered by Labrador CMS