Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I risikosonen
Rapporten viser at det er fem grupper barn som har stor risiko for å vokse opp i familier med vedvarende fattigdom:
Barn i familier der ingen foreldre er i arbeid og familien er avhengig av trygdeytelser eller sosialhjelp, for eksempel på grunn av arbeidsledighet eller helseproblemer.
Barn i familier med mange barn.
Barn av enslige foreldre.
Barn i familier med innvandrerbakgrunn, spesielt ikke-vestlig bakgrunn.
Unge på 18 år ved etablering i voksenlivet.
Det sier professor Knut Halvorsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
– På 1990-tallet gikk barnefattigdommen ned i Norge fordi politikerne økte en rekke stønadsordninger som var rettet mot barnefamilier. På 2000-tallet gikk myndighetene motsatt vei.
– Da ble stønadene redusert, og barnefattigdommen har siden den gang økt, sier Halvorsen.
På tross av politiske mål om å bekjempe fattigdom, har andelen fattige barn økt i tiåret fra 1999 til 2009. Rundt 74 000 norske barn vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt, ifølge de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå.
Etterlyser økte ytelser
Professoren mener økt barnetrygd og oppjustering av barnetilleggene i trygdeordninger er blant tiltakene som kan forbedre fattige barns situasjon.
Barnetrygden er ikke satt opp eller kostnadsjustert siden 1996, og på disse årene har vi hatt en høy inntektsvekst. Barnetilleggene i trygdeordninger har stagnert.
I 2001 ble søskentillegget i barnetrygden og forsørgerfradraget i skatt fjernet. Senere ble det slutt på småbarnstillegget.
Undersøkelser viser at hvis barnefamilier midt på 2000-tallet hadde mottatt like mye barnetrygd som ti år tidligere, ville vi hatt 10 000 færre fattige barn i Norge i dag.
Henger ikke med
Det er heller ikke foretatt økning i velferdsordninger som kan sikre barnefamilier god økonomi når foreldrene ikke har inntektsgivende arbeid.
– Fattigdommen øker når de med lavest inntekt ikke klarer å henge med, og det er barna i familiene som rammes, sier Halvorsen.
Rapporten er laget på oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet, og hovedvekten er lagt på å komme med forslag til forskning og aktuelle tiltak for å motvirke fattigdom og eksklusjon blant barn og unge.
Gratis kjernetid i barnehage, gratis skoleaktiviteter og gratis SFO er eksempler på tiltak som er foreslått.
Store forskjeller i barnetillegg
Forskergruppen, som består av blant andre vitenskapelig assistent Hege Larsen og prosjektleder og førsteamanuensis Sissel Seim ved Sosialforsk, er kritiske til at barnetilleggene i trygdeordninger varierer mellom 4420 kroner for arbeidsløse og 31 686 kroner per år for foreldre som er uføretrygdet.
– Vi har ikke funnet noen forklaring på hvorfor disse barnetilleggene er så ulike. Det er ingen logikk bak summene, sier HiOA-forsker Sissel Seim.
Annonse
Prosjektgruppen anbefaler at det videre lages en handlingsplan som blant annet omfatter en gjennomgang av velferdsordninger, og hvor barn og unge tas med i utvikling av forskning og tiltak.
Referanse:
Seim og Larsen (red.): Barnefattigdom i et rikt land. Kunnskapsoppsummering om fattigdom og eksklusjon blant barn i Norge, HiO-rapport 2011, nr. 10.
Oppdraget med rapporten er utført ved Sosialforsk, en oppdragsavdeling på Institutt for sosialfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Arbeids- og velferdsdirektoratet har initiert og finansiert prosjektet.