Annonse

Vitaminstoff demper betennelse

Noen former for betennelse kan føre til alvorlig sykdom i kroppen. Et stoff fra A-vitamin ser imidlertid ut til å kunne dempe betennelsesreaksjoner.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Betennelser i blod og hvite blodceller kan bremses.

- Ved å studere den medfødte immuncellen monocytt har vi funnet ut at et stoff fra A-vitamin demper betennelsen som oppstår dersom en immuncelle inneholder store mengder bakteriestoff, forteller forsker Ingrid Benedicte Moss Kolseth ved Universitetet i Oslo.

Stoffet heter 9-cis retinsyre.

Monocytter er en del av den raske responsen vår på infeksjoner. Denne typen immunceller er trolig også aktiv i mer kroniske sykdommer som åreforkalkning og utvikling av nyresvikt.

- Jeg har benyttet en undergruppe av denne immuncellen. Den øker i antall ved blodforgiftning, nyresvikt og hjertesykdom, og er derfor godt egnet til å studere sykdommer der kronisk eller overdreven betennelse er selve drivkraften i sykdomsforløpet, forklarer Kolseth.

Overraskende stor effekt

Inne på laboratoriet behandlet Kolseth og hennes medarbeidere først immuncelle med A-vitaminstoffet. Deretter ble cellene utsatt for bakteriestoff som setter i gang blodforgiftning. 

- Vi skapte en akutt betennelsesreaksjon og kunne på den måten undersøke vitaminstoffets effekt, forklarer hun.

- Det var faktisk litt overraskende at stoffet dempet betennelsen i så stor grad som den gjorde.

Kolseth gjentok så prosedyren i blod fra pasienter som gjennomgikk kikkhullsoperasjon i forbindelse med tykktarmskreft. Hun studerte effekten både før og etter operasjonen.

- Pasientene opplevde en dempet betennelsesreaksjon på bakteriestoffet rett etter operasjonen, og vi så at signalstoffene som driver betennelsene ble utskilt i langt mindre grad enn rett før operasjon, forteller hun.

A-vitaminets betydning

Kunnskap om A-vitamin er viktig for å forstå betydningen av riktig ernæring og forebygging av infeksjoner.

- Resultatene kan bidra til å forklare hvorfor noen pasienter får sterkere betennelsesreaksjoner enn andre. Økt betennelse er kjent for å være med på å drive mange sykdomsprosesser, for eksempel leddgikt, blodforgiftning, åreforkalkning og nyresvikt, forklarer Kolseth.

Hun påpeker imidlertid at det må mye mer forskning til for å forstå hvordan betennelser driver akutte og kroniske sykdommer, samt hvilken rolle A-vitaminet spiller oppi det hele.

- Jeg arbeider i disse dager med å fullføre en studie der vi ser på pasienter med type 1 diabetes og nyresvikt. Vi ønsker å finne ut hva som gjør at pasienter med nyresvikt har økt risiko for hjerte- og karsykdom.

- Kanskje er visse undergrupper av monocyttene og deres evne til å skape langvarig inflammasjon med på å øke risikoen for komplikasjoner hos disse pasientene.

Referanse:

Ingrid Benedicte Moss Kolseth: Acute and chronic inflammatory responses in monocytes and whole blood, doktorgradsavhandling ved ved Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo, 2013.

Powered by Labrador CMS