Saken er produsert og finansiert av Bioforsk - Les mer

Lam bør få flåttbitt tidligere

Lam som slippes ut på beite der det er flått takler sykdom forårsaket av flåttbitt bedre dersom de kun er én uke gamle ved beiteslipp.
4.5 2011 05:00


Lam på beite. (Foto: Jon Schärer)

Lam slippes ofte utpå beite når de er mellom tre og fire uker gamle. Ny forskning viser at det på beiter med flått kan lønne seg å slippe ut lammene allerede når de er én uke gamle.

Doktorgradsstipendiat Lise Grøva ved Bioforsk Økologisk forklarer dette med at et nesten nyfødt lam fortsatt nyter godt av antistoffer fra råmelken i sitt første møte med flått.

– De kan bli syke likevel, sier Grøva, men forteller at de sannsynligvis ikke blir like syke som de ville blitt om de var eldre.

Lammene har også tydelig bedre tilvekst. Høy feber, nedsatt almenntilstand, og nedsatt immunforsvar er hva flåttbitt kan føre til hos lam og sau for øvrig.

– Spesielt leddbetennelser ser vi ofte. Vi ser også stive lam, lammelser i bakparten, lungebetennelser og akutte blodforgiftninger.

Sjodogg


Lise Grøva. (Foto: Anita Land)

Sjodogg er en samlebetegnelse på flåttbårne sykdommer som rammer lam og sau. Tilstanden har vært kjent i flere hundre år. Sjodogg forårsakes av bakterien Anaplasma phagocytophilum, og ikke av bakteriegruppen Borrelia som vi mennesker frykter mest.

– Flåtten har vært her bestandig og observasjoner tilbake til 1700-tallet tyder på at sauebesetninger ble rammet av sjodogg den gang også.

– Når vi nå ser en økning av flått er det sannsynligvis fordi Norge gror igjen, fordi hjortebestanden har økt og fordi klimaendringer har gitt flåtten bedre levekår. Idag ser vi også at flåtten sprer seg fra de kystnære områdene og innover i landet, sier Grøva.

Dødsårsak relatert til sjodogg er ikke alltid enkelt å kartlegge. Sau og lam på utmarksbeite som blir akutt syke og dør blir ofte ikke funnet, eller så er det kun rester som ligger igjen.

Lam og sau kan bli smittet av flått flere ganger i løpet av livet.

– Første gangs smitte er mest problematisk, og mye avhenger også av hvilken variant av bakterien dyret blir smittet av. Ulike varianter gir ulik respons, forklarer Lise Grøva.

Undersøkelsen på tidlig beiteslipp ble gjort i 2008 og 2009 ved to gårder, i Sandnes og på Tingvoll. På hver av gårdene ble besetningene delt inn i grupper, hvor noen lam ble sluppet ut ved én ukes alder og andre lam ble sluppet 3 uker gamle.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse