Det er viktig å ha fri når andre også har det, mener to forskere fra Storbritannia og USA.

Fleksibel arbeidstid er ikke alltid så bra for motivasjonen

Forskere spurte folk som jobbet utenom vanlig arbeidstid.

Mange har mer fleksible arbeidstider nå enn for to år siden. Og mange har mulighet til å jobbe hjemmefra.

Med pandemien fikk mange friheten til å ta en treningsøkt midt på dagen og heller jobbe litt ekstra på kvelden eller i helgen.

Men for motivasjonen sin del, er det kanskje ikke noen fordel å gi slipp på åttetimersdagen. Det viser funn fra en studie nettopp publisert i tidsskriftet Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Pensum på helligdag

To forskere fra Storbritannia og USA undersøkte arbeidstakere og studenter som brukte tid på jobb og studier utenom vanlig arbeidstid. Det ble gjort gjennom flere delstudier.

Hvilken effekt hadde den flytende arbeidstiden på hvor tilfreds de var med jobben sin, eller på motivasjonen?

En måte å undersøke det på var å dra på et universitet på den amerikanske helligdagen President’s Day og se om det satt noen studenter på lesesalen. Og det gjorde det.

Forskerne fikk en gruppe på omtrent 125 studenter til å delta i studien. Halve gruppa ble minnet på at de jobbet på en helligdag - selv om deltakerne sikkert visste det fra før. Den andre halvdelen fikk ikke noen påminnelse.

«Så du jobber på en helligdag?»

Deretter spurte forskerne studentene om hvor godt de likte pensumet de jobbet med den dagen. De studentene som ble påminnet helligdagen, scoret litt lavere på motivasjon.

I en annen studie undersøkte forskerne hvordan den nasjonale helligdagen Martin Luther King Day påvirket motivasjonen for arbeidstakere som brukte dagen foran skjermen. Her svarte om lag 270 deltakere.

Helligdagen falt på en mandag, og forskerne sammenlignet deltakernes motivasjon med en helt vanlig mandag.

Resultatet var at motivasjonen falt noe på helligdagen.

Demotiverende lørdagsarbeid

Den tredje undersøkelsen hadde omtrent samme antall deltakere som den andre. Her undersøkte forskerne motivasjonen på en vanlig arbeidstirsdag og på en lørdag.

Noen av deltakerne fikk en melding om at det var lørdag. Resten av gruppa hørte ingenting.

Denne gangen opplevde imidlertid begge gruppene en lavere motivasjon, selv om den så ut til å synke ytterligere for gruppa som fikk påminnelsen.

De to forskerne tror det er fordi mange syns det er viktig å ha fri når familie og venner også har det.

– Må prøve å skille mellom hjemmekontor og hjemme-hjemme

I 2020, rett etter koronapandemiens utbrudd, snakket forskning.no med psykolog Knut Inge Fostervold. Vi spurte ham hva som var lurt å gjøre for å takle hjemmekontoret best mulig.

– I og med at du er hjemme er det veldig lett for at man blir gående og gjøre både jobb- og hjemmeting samtidig, så man må prøve å skille tydeligere mellom når man er på jobb hjemme, og når man er «hjemme-hjemme», sa han.

– Det jeg anbefaler folk er å lage tydelige skiller, både med hvor du sitter hen, og at du markerer at «nå går jeg hjemmefra og til jobb».

Noen jobber imidlertid skift og har ikke noe valg.

– En ting vi anbefaler ledere er å lage helgeskift som gjør at de ansatte føler de er sammen med andre om jobben, sier Kaitlin Woolley i en pressemelding fra Cornell University. Hun er en av forskerne bak den nye studien.

Referanse:

Woolley, Kaitlin og Giurge, Laura M. (2022). Working during non-standard work time undermines intrinsic motivation. Organizational Behavior and Human Decision Processes (sammendrag).

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS