Annonse

Kan du bli i form av å gå på mølle på kontoret?

SPØR EN FORSKER: Du har sikkert sett reklame for en gåmølle i sosiale medier, men kan du virkelig bli i bedre form av å gå mens du jobber på kontoret?

Hva skjer egentlig hvis du bruker en gåmølle på kontoret?
Publisert

Sitter du for mye i ro på jobb? Eller skulle du ønske at du kunne se en film samtidig som du beveger deg?

Kanskje har du blitt fristet til å kjøpe en gåmølle – en mindre og lettere versjon av tredemølla?

Men ifølge forskere er den ikke en mirakelkur mot stillesitting.

–  Vel så effektivt å ta trappen

Solfrid Bratland-Sanda er professor ved Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun mener at gåmølla kan være nyttig.

– Hvis gåmølla får deg til å bevege deg mer og sitte mindre stille, vil du få mange av de samme helsegevinstene som ved annen rolig gange, sier hun til forskning.no.

Hun sier at det å bruke gåmølle ikke kan gi store helsegevinster i en reell arbeidssituasjon. Det er fordi man går så sakte.

– Hvis du ønsker metabolske helsegevinster, kan det være vel så effektivt å ta trappen i stedet for heisen eller ha gående møter utendørs.

Solfrid Bratland-Sanda synes gåmøllen er et fint verktøy, men ikke nødvendigvis bedre enn å ta seg en spasertur.

Behov for mer forskning

I 2021 gjorde forskere en samlestudie av folk som hadde en form for tredemølle under pulten. Forskerne så på hvordan møllene påvirker energiforbruk, sittetid og helse hos voksne med stillesittende jobber.

Samlestudien tok  for seg 13 ulike studier som ble gjort på seks arbeidsplasser og i sju laboratorier med til sammen 351 deltakere.

Forskningen viste at møllene kunne øke energiforbruket med 105 kalorier per time og redusere sittetiden med nesten to minutter per time i arbeidsmiljøer.

Men forskerne greide ikke å dokumentere noen effekt på BMI, blodtrykk eller fett.

Forskerne konkluderte derfor med at det er behov for mer forskning.

Vi spør en forsker for deg!

Er det noe du lurer på, send oss en e-post på epost@forskning.no. Vi velger ut de beste spørsmålene og skriver en artikkel der vi spør en eller flere forskere om det du lurer på. Blir ditt spørsmål valgt ut, vinner du også en forskning.no-kopp.

Ikke en erstatning

Ulf Ekelund er professor ved institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole. Han er enig i at en gåmølle kan øke energiforbruket. Likevel er han skeptisk til hvor effektiv den er på lang sikt.

– For at gåmølla skal gi helsegevinst, må man gå i et moderat til raskt tempo. Det er ikke alltid forenlig med kontorarbeidet på jobben.

Ekelund mener at gåmøller bør sees på som et tillegg og ikke en erstatning for annen fysisk aktivitet. 

– Etter at folk har hatt en god treningsøkt, kan de ofte tenke at de har gjort en så god jobb at de ikke trenger å bevege seg mer i hverdagen.

Ekelund håper ikke at folk velger bort annen mosjon i dagliglivet dersom de bruker gåmøllen.

Han er derimot mer positiv til å bruke en gåmølle hjemme.

– Dersom du bruker en gåmølle mens du ser på film, kan du lettere justere tempoet. Da blir gåmølla mer effektiv, og du  får beveget deg på et tidspunkt hvor du ellers hadde vært stillesittende.

Ulf Ekelund er skeptisk til om gåmøllen har noen helsemessige effekter.

Et av mange verktøy

Bratland-Sanda understreker at det er viktig å finne en balanse.

– Som Verdens helseorganisasjon sier, all bevegelse teller – også bevegelse på en gåmølle.

Bratland oppfordrer folk til å tenke på gåmølla som et av mange verktøy for daglig fysisk aktivitet.

– Noen vil elske den og bruke den ofte, mens andre vil føle at det er bortkastede penger. Det viktigste er å finne en form for bevegelse som fungerer for deg, sier hun.

Referanse:

A. Oye-Somefun m.fl., A systematic review and meta-analysis of the effect of treadmill desks on energy expenditure, sitting time and cardiometabolic health in adults, BMC Public Health, november 2021.

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS