Annonse

Ikke bruk ståpulten for mye, advarer forskere

Å stå for lenge under arbeidsdagen kan være skadelig, ifølge finske forskere. Det er å trekke den litt for langt, mener norsk forsker.

Kontorpulter som kan heves og senkes elektronisk har blitt en bestselger i løpet av de siste 10-20 årene. Finske forskere advarer mot å stå for mye på jobb, og anbefaler pauser med bevegelse og sitting.
Publisert

– En ståpult kan gi en fin forandring fra å sitte, på kontoret. Men for mye ståing kan være skadelig, sier forskeren Jooa Norha i en pressemelding.

Norha, som tar doktorgraden ved Turku Universitet i Finland, anbefaler pauser fra ståingen under arbeidsdagen. For eksempel ved å gå litt hver halvtime, eller sitte deler av dagen.

Anbefalingen kommer etter at Norha og kollegaer målte blodtrykket på 156 eldre arbeidstakere i Finland i 24 timer.

Resultatet viste at å stå i lengre perioder på jobb hadde en negativ effekt på blodtrykket, mens det å sitte mer hang sammen med bedre blodtrykk.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise.

Blodtrykket på jobb er viktig

Høyt blodtrykk forårsaker 11 millioner dødsfall i verden årlig, skriver forskerne. Det regnes også som en risikofaktor som det er mulig å gjøre noe med.

Fysisk aktivitet er viktig for å kontrollere blodtrykket.

Men spiller det noen rolle hvor og når vi er fysisk aktive og hvor og når vi sitter? Er det bra med masse fysisk aktivitet på jobben for eksempel? Her mangler det kunnskap, ifølge de finske forskerne.

Deres egen studie peker i retning av at bevegelse under arbeidstida har mer å si for blodtrykket enn fysisk aktivitet på fritida, ifølge pressemeldingen.

Og kanskje skal du altså være forsiktig med å overdrive bruken av ståpult.

De finske forskerne skriver imidlertid at det trengs større studier før man gir råd basert på funnet. Disse studiene bør i så fall ha større variasjon i alderen på arbeiderne og typen arbeid de har.

Om studien:

De 156 finske deltakerne var i gjennomsnitt litt over 62 år gamle. Et stort flertall, 84 prosent, var kvinner.

75 prosent av dem hadde jobber som ikke handler om fysisk arbeid, som for eksempel lærer og lege.

Aktivitetsnivået deres ble målt med et akselerometer – en sensor som registrerer bevegelse – som deltakerne festet på låret. 

Blodtrykket ble målt av en bærbar blodtrykksmåler som målte blodtrykket automatisk hver halvtime.

Selvfølgelig går blodtrykket opp 

Ann-Katrin Irene Stensdotter er professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU.

Hun har sett på den finske studien og er ikke kjempeimponert.

– Jeg syns de gjør litt for mye ut av dette. De er for bastante her, sier Stensdotter.

Studien gir ikke grunnlag for å si at det å stå mye på jobb er skadelig, ifølge professoren. Og egentlig var resultatet gitt på forhånd, mener hun.

– Når man står, så må blodtrykket opp for at hjernen skal få nok oksygen. Det sier seg selv. Så det er helt naturlig at hvis man står en hel dag rett opp og ned, så blir gjennomsnittsblodtrykket høyere enn hvis man ikke gjør det, sier Stensdotter.

En annen effekt av å stå, som særlig kan ramme eldre og overvektige, er at det samles veske i beina, påpeker hun. Men det ser ikke artikkelen på.

Bevegelse og variasjon   

Historisk sett har fysioterapeuter og ergoterapeuter nok vært litt for mye på leting etter én løsning – sånn skal du sitte eller sånn skal du stå, ifølge Stensdotter.

– Kort sagt så tror jeg ikke at man skal slutte å stå på jobb, sier hun.

– Men hvis man tror at det å stå ved pulten er kjempebra og hever skrivebordet hele dagen, da har man gjort det litt for enkelt for seg.

For vi skal ikke stå i ro hele tiden, og vi skal ikke sitte i ro hele tiden heller. Vi skal veksle – og vi skal bevege oss.

En stor studie publisert i oktober i fjor konkluderte at både det å sitte for mye og det å stå for mye medførte risiko for helseplager. Mye forskning støtter at det nettopp er variasjon som er tingen på jobb.

– Hvis du står, så tripp litt rundt og beveg deg, tipser professoren.

– Det er bevegelse vi trenger. Omveksling er viktigst.

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS