Men hva med dadler og honning? Er det bedre å dyppe en dæsj med honning i teen enn en teskje sukker?
– Ikke bedre alternativer
– Det stemmer at det er populært å bruke alternativer til
sukker, sier Mari Mohn Paulsen, forsker ved Senter for bærekraftig kosthold på
Folkehelseinstituttet (FHI).
Influensere og ernæringseksperter deler oppskrifter med
dadler og honning istedenfor sukker.
– Men dette er ikke veldig mye bedre alternativer, sier
Paulsen.
Forskjellen mellom tilsatt og fritt sukker
Helsedirektoratet bruker begrepene tilsatt sukker og fritt sukker.
Det første er det vi vanligvis
tenker på som hvitt sukker, altså sukrose. Det inkluderer også fruktose og glukose. En enkel huskeregel er at dette er sukkeret som vi tilsetter maten når vi lager den eller mens vi spiser den.
Fritt sukker er derimot summen av tilsatt sukker i tillegg til sukkerarter som
naturlig forekommer i honning, sirup, fruktjuice og fruktjuicekonsentrat. Altså summen av både tilsatt sukker og naturlig sukker.
Honning inneholder naturlig sukker og blir derfor ofte fremstilt som et sunnere alternativ
enn hvitt sukker.
Men er det egentlig det?
Riktignok inneholder honning enkelte vitaminer og mineraler.
– Men innholdet er ubetydelig, og du må spise veldig store
mengder for at det skal være et reelt bidrag, sier Paulsen.
Er honning bra for forkjølelse?
Noen mener en skje med honning er lurt når man er forkjølet. Men stemmer dette?
Monica Hauger Carlsen har sett på to systematiske kunnskapsoppsummeringer om bruk av honning
for å bedre symptomer ved hoste.
De viser at honning hjalp noe hos flere av deltkaerne, men at
det var vanskelig å konkludere helt entydig at honning hjelper for alle.
– Mer
forskning med god kvalitet kan svare på dette i fremtiden, sier hun.
Kilde: Monica Hauger Carlsen
Er det ikke bedre med honning i teen?
Annonse
Det meste av honningen er nemlig sukker.
Den inneholder faktisk 80 prosent sukker, først og
fremst glukose og fruktose. Det forteller Monica Hauger Carlsen, forsker ved Seksjon for ernæringsepidemiologi på Universitetet i Oslo.
Resten av honningen er vann og såkalte fytokjemikalier fra
blomsternektaren. Dette er stoffer som gir smak og farge, og derfor smaker honningen måte mer og søtere enn sukker.
– Smaken avhenger av hvilken blomsternektar biene har samlet inn for å lage akkurat den honningen, sier Carlsen.
I tillegg kommer de små
mengdene med vitaminer og mineraler.
Kan inneholde bakterier
I likhet med Paulsen mener Carlsen at mengdene
næringsstoffer i honning er såpass lave at honningen ikke blir sunn.
Dessuten er honning produsert i
Norge vanligvis ikke pasteurisert og kan derfor inneholde bakterier som kan gi
sykdom hos barn under ett år, ifølge Carlsen.
Likevel mener hun at honning er et tradisjonsprodukt som
vi fint kan inkludere i matlaging og gjerne benytte som søtningsmiddel.
– Man skal bare ikke spise for mye av den, akkurat som med
annen sukkerholdig mat, fordi den er energitett, sier hun.
Hva med dadler?
I nyere kakeoppskrifter dukker dadler opp som erstatter for
sukker. Det gjelder blant annet i sjokoladekaker
og Snickers-godteri.
Annonse
Er disse oppskriftene sunnere enn vanlige kaker og
godterier?
Dadler er naturlig søte og inneholder flere vitaminer,
mineraler, antioksidanter og fiber, forteller Paulsen.
– Å spise dadler som snacks iblant, eller å bruke det i
bakst, kan derfor være et ok alternativ.
Men de inneholder også mye sukkerarter og ganske mye energi sammenlignet
med fersk frukt og bær.
Så bruken av dadler bør også begrenses.
Det er rom for å kose seg
Paulsen mener at frukt og bær som dessert, som topping på
havregrøt og yoghurt eller i bakverk er et godt alternativt til sukker.
Da får du også med deg mye gunstige næringsstoffer på kjøpet.
Paulsen mener generelt at vi ikke trenger å være så opptatt av å finne
alternativer til sukker. Vi bør heller begrense inntaket av matvarer som godteri,
brus og kaker til hverdags.
– I et ellers sunt og variert kosthold er det rom for
å kose seg med et kakestykke av og til, uten at det skal være behov for å bruke
et alternativ til sukker, sier Paulsen.