Vi må jobbe lenger

For å unngå lavere pensjonsytelser i framtiden, må arbeidstakerne utsette pensjoneringen med om lag 8 måneder for hvert år levealderen over 62 år øker i befolkningen. Personer født i 1996 må jobbe fire år lenger enn personer født i 1943 for å få de samme pensjonsytelsene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en ny analyse gjort av Forskningsavdelingen til Statistisk sentralbyrå.

Pensjonsreformen er planlagt innført i 2010. Hensikten er å motvirke en kraftig økning i folketrygdens utgifter til alderspensjon etter hvert som det blir en betydelig økning i tallet på pensjonister.

Dobling i antall pensjonister

- Statistisk sentralbyrås siste befolkningsframskrivinger fra mai 2008 viser at levealderen fortsetter å øke, og at antall personer 67 år og over kan fordoble seg fram til 2040, opplyser forsker Helge Brunborg som har gjort analysen sammen med Dennis Fredriksen, Nils Martin Stølen og Inger Texmon.

Sammen med økt opptjening av rettigheter i folketrygden og moderat vekst i arbeidsstyrken, kunne byrdene for framtidas yrkesaktive med å betjene utgiftene til alderspensjon blitt fordoblet dersom dagens pensjonssystem ble videreført.

Delingstallet

Det viktigste elementet i det nye pensjonssystemet er prinsippet om at de opparbeidede rettighetene skal divideres med et tall som reflekterer forventet antall år som pensjonist, det såkalte delingstallet.

- Delingstallet avspeiler i hovedsak forventet gjenstående levetid ved pensjoneringstidspunktet. Delingstallet blir høyere med stadig økende levealder i befolkningen, forklarer Brunborg.

Med den nye ordningen vil tidlig pensjonering gi lave årlige ytelser fordi det blir flere år å dele de gitte rettighetene på.

- Den enkelte kan motvirke dette ved å stå lenger i arbeid. For å sikre årlige ytelser tilsvarende dagens nivå, må arbeidstakere regne med å jobbe om lag 8 måneder for hvert år levealderen over 62 år øker, utdyper Stølen.

1943-kullet først ut

Personer født i 1943 er de første som blir berørt av den nye reformen, og levealdersjusteringen vil bli gjort gjeldende fra og med de som er født i 1944. Den nye opptjeningsmodellen vil gradvis bli innfaset for arbeidstakere født fra og med 1954.

Det nye pensjonssystemet gjøres først fullt gjeldende for personer født i 1963.

De som er født i 1943 kan derfor gå av med pensjon ved 67 år som tidligere, eller velge å utsette pensjoneringen ett eller flere år.

En person født i 1968 må derimot regne med å arbeide til han/hun er 69 år for å få en pensjon som er sammenlignbar med en som er født i 1943, og som går av med pensjon som 67-åring.

Tilsvarende må personer født i 1983 jobbe til de blir 70 år, mens personer som er født i 1996 må arbeide til de blir 71 år, for å få sammenlignbare pensjoner.

Les mer:

Artikkelen Levealdersutvikling og delingstall, Økonomiske analyser på ssb.no

Powered by Labrador CMS