Omsorg på bekostning av jobb
Europeiske kvinner som har omsorg for eldre foreldre jobber mindre enn andre kvinner. I Norden er tendensen til dette liten, med mindre omsorgen kvinnen gir er intensiv.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er i all hovedsak kvinnene som står for omsorgsarbeidet for eldre foreldre i Europa, og vi ser at yrkesdeltakelsen deres blir negativt påvirket av at de gir denne omsorgen, forteller NOVA-forsker Niklas Jakobsson.
- Den negative effekten av uformell omsorg ser ut til å være størst i søreuropeiske land, minst i Norden, og et sted noe i mellom i sentraleuropeiske land.
Forskerne ser også at det er store variasjoner i hvor stor grad eldreomsorgen utføres av familie og venner eller av velferdssamfunnet når landene i Europa sammenliknes.
- Ikke bare gir kvinner mer uformell omsorg i enkelte av landene, men omsorgen de gir, har også en sterkere negativ sammenheng med både sannsynligheten for å være ansatt og med antall timer de jobber, sier Niklas Jakobsson.
Omsorg for eldre i søkelyset
Mens det tidligere har vært mest fokus på sammenhengen mellom omsorg for barn og deltakelse på jobbmarkedet, ønsker Andreas Kotsadam (UiO og NOVA) og Niklas Jakobsson (NOVA) nå å belyse om omsorgen for eldre foreldre gjør at særlig kvinner deltar mindre i arbeidslivet.
Forskerne bruker en stor europeisk undersøkelse: The European Community Household Panel samt NOVA-undersøkelsen Livsløp, generasjon og kjønn (LOGG) for å undersøke dette.
Sosialt press
Forskerne diskuterer også om den negative sammenhengen mellom omsorg og yrkesdeltakelse er større i land der det er stor grad av sosialt press for å gi uformell omsorg.
Der formell omsorg er et mulig alternativ, som for eksempel Norge, vil uformelle omsorgsgivere føle seg mindre tvunget til å måtte gi omsorg.
Dermed må de ikke i like stor grad redusere sin deltakelse på arbeidsmarkedet.
Svak sammenheng i Norge
- Vi har også sett på norske forhold, forteller Jakobsson.
Her har forskerne brukt data fra LOGG-undersøkelsen, og finner at det å gi omsorg generelt ikke reduserer lønn, antall arbeidstimer eller sannsynligheten for å være ansatt i Norge.
Forskerne finner likevel en negativ effekt på ansettelsesforhold for de som gir intensiv omsorg..
Kilde:
Kotsadam, A. & Jakobsson, N. (2012). Uformell eldreomsorg – et hinder for kvinner på arbeidsmarkedet? Søkelys på arbeidslivet, 29(1–2):97–100