Annonse

Løfter fram glemte krigshelter

Historieprofessor Torgrim Titlestad ved Universitetet i Stavanger tar i sin siste bok et kraftig oppgjør med forestillingen om at den norske motstandsbevegelsen ble født på rikspolitisk elitenivå i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Peder Furubotn. (Foto: Wikimedia Commons)

Titlestads nye bok har tittelen Frihetskampen i Norge– og historikerne som sviktet og kommer ut i går, 9. april.

Da folk som Max Manus, Jens Christian Hauge og Gunnar Sønsteby startet sin motstandskamp, hadde allerede unge kvinner og menn på Vestlandet tatt opp kampen – anført av den myteomspunnede NKP-lederen Peder Furubotn.

Historieforfalskning

Men etter krigen stod Furubotns motstandsarbeid i veien for Arbeiderpartiets mulighet til å skape en mytologi omkring sin egen helterolle i 1940.

I boken påviser Titlestad hvordan norsk krigshistorieskriving har vært preget av en sentrumsmodell og den kalde krigen. Historien er blitt forfalsket ved fortielse og fusking med offentlige rettsdokumenter.

UiS-historikeren mener at motstandsbevegelsens historie nå må skrives på nytt, frigjort fra den kalde krigen.

– For mye politikk

– Dagens historie er skapt av det politiske systemet i Oslo etter 1949 og hendelser har blitt vurdert etter om de fant sted nær hovedstaden eller ikke. Det er nå på høy tid å koble inn historien fra resten av landet.

– Slik kan anonyme helter få den plassen de fortjener i krigshistorien. Dessuten blir det en mye mer spennende historie, mener Titlestad.

Den kalde krigen

Torgrim Titlestad.

Han peker blant annet på at helter etter viktige kamper i Narvik og resten av Nord-Norge har blitt oversett når historien skulle skrives.

Titlestad mener også at den kalde krigen har satt sitt preg på motstandshistorien og at dette har rammet kommunisten Furubotn.

– Furubotn har ikke fått den æren han fortjener for sitt omfattende og hemmelige motstandsarbeid på grunn av sin politiske tilhørighet. Dermed har sentralt motstandsarbeid i Bergen ikke bare havnet i skyggen.

– Det har blitt fortiet, også av dem man ikke skulle forvente det av, nemlig historikere, sier Titlestad.

Bakgrunn:

Torgrim Titlestad har tidligere skrevet flere bøker om motstandskampen i Norge under Den andre verdenskrig, og biografier om Peder Furubotn. Han var også en av de første vestlige historikerne som fikk tilgang til de hemmelige Stalin-arkivene i Moskva på tidlig 1990-tall.

Powered by Labrador CMS