Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hva er den beste måten å varme opp boligen på – både med tanke på pris, effektivitet og miljøhensyn?
- Dessverre finnes det ingen trylleformula for hvordan vi mest effektivt kan varme opp boligen vår, sier professor Finn Drangsholt ved Høgskolen i Oslo.
- I prinsippet spiller det ingen rolle hvordan du varmer opp, så lenge du klarer å holde jevn temperatur rundt 21 grader uten temperaturgradienter og trekk. Det er med andre ord ikke kritisk om varmen kommer fra panelovner, radiatorer eller et gulvevarmesystem, sier Drangsholt.
Ny eller gammel bolig
Likevel er det noen hensyn å ta i forbindelse med oppvarming.
Har du en gammel bolig med dårlig isolerte vinduer, er det sannsynlig at du opplever trekk eller luftlekkasjer. Da kan det være lurt å skifte vinduer. Godt isolerte vinduer er nemlig med på å heve komforten.
- Nye vinduer har veldig god isolasjonsevne, og trekkproblematikken blir langt på vei eliminert av disse, sier Drangsholt.
Men hvis du vegrer deg for å skifte vinduer, kan du kompensere ved å sette ovner under vinduene. Ovnene vil da varme opp den kalde luften som raser ned på gulvet og sprer seg utover.
Ekstra isolasjon
Går du med planer om å rehabilitere boligen din, kan det være lurt å bruke noen ekstra kroner på tilleggsisolering.
- Er ytterfasaden på huset ditt dårlig, bør du absolutt vurdere ekstra isolasjon, sier professoren.
Myndighetene skjerper gradvis kravene til vegger og vinduers isolasjonsevne. Alle boliger som bygges etter forskrifter i 2010, må ha mekanisk ventilasjon og varmegjenvinning.
- Da blir det lettere å oppnå god komfort i fyringsperioden, men fører du for mange varmekilder inn i et godt isolert hus, kan det fort bli for varmt.
- Og det er jo et paradoks at nye bygg blir så isolerte at det sannsynligvis kommer til å bli behov for å sette inn kjøleanlegg, sier han.
Kvalitet er viktig
- Det finnes dårlige billigvarianter på markedet, det være seg oljeovner, elektriske ovner eller vedovner, hvor produsentene kanskje har kopiert fra dyrere modeller.
- Faren med disse er at produsentene har oversett små detaljer som kan være viktige, enten fordi de ikke har testet nok eller fordi de blir for dyre å produsere, sier han.
Annonse
Billige varmepumper mangler gjerne filtermekanismer som filtrerer støv som virvler opp i rommet, mens billige vedovner kan være lekk og føre til at sotpartikler og forbrenningsgasser oser ut i boligen.
Oljeradiatorer av dårlig kvalitet kan lekke olje eller i verste fall ta fyr.
- Men kjøper du noe med god kvalitet, vil du sannsynligvis slippe disse problemene og samtidig få et produkt som gir god oppvarmingseffekt.
Billigst – men best?
Er du på jakt etter det billigste oppvarmingsproduktet, er det ifølge Drangsholt strøm som er løsningen.
- Alle hus har strøm og elektrisk opplegg, og da er det bare å stikke ut og kjøpe en elektrisk ovn av god kvalitet og stikke den i stikkontakten. Ingenting kan konkurrere med dette prismessig, sier Drangsholt.
Han legger til at det aller billigste – og den aller beste måten å spare penger og energi på - er å slå av strømmen.
- For det rimeligste er jo selvfølgelig å holde lav temperatur, og heller kle seg godt, sier Drangsholt.
Men det er kanskje ikke det man ønsker, for man vil vel gjerne ha det komfortabelt rundt seg. Man bygger vel hus for å etablere et godt innemiljø – ikke primært for å spare energi?
Fyrbøter
Ønsker du en varmekilde i tillegg til strøm, kan peis eller vedovn være løsningen. Mange boliger har allerede satt inn dette, og da er det både enkelt og relativt billig å bruke.
Har du åpen løsning i boligen din, kan denne fyringsløsningen fungere godt – også som primær varmekilde. Selv om du må belage deg på å jobbe som fyrbøter for å holde ilden ved like.
Annonse
- Men de fleste har en bolig med flere rom eller flere etasjer. Har du peis eller vedovn da, får du som regel altfor mye varme i ett rom. Varmen fordeler seg ikke noe særlig i resten av boligen, hvis du ikke har alle dører oppe til enhver tid.
- Og særlig problematisk blir det hvis du har flere etasjer å varme opp, sier Drangsholt.
Det samme kan sies om varmepumpe.
- Installerer du varmepumpe, er det i utgangspunktet bare en varmekilde, slik som med peisen. Da må du har dører oppe for å få varme rundt i huset.
Et spørsmål om penger
I sin egen bolig bruker Drangsholt strøm som varmekilde. Men hvis han skulle modernisert, ville han ha prøvd noe annet.
- Da hadde jeg sannsynligvis valgt vannpumpe basert på grunnvann. Men det er dyrt å legge opp dette, og det blir til syvende og sist et spørsmål om økonomi.
Varmepumpe er energibesparende måte å varme opp på. De finnes i ulike typer – luft til luft, luft til vann, vann til vann.
Fjernvarme kan også være et godt alternativ dersom fjernvarmenettet er utbygd i nærområdet.
- Men fjernvarme krever at boligen har et vannbårent oppvarmingssystem. Hva man skal satse på er gjerne styrt av investeringskostnader og energipris, sier han.
Strømdilemma
Er du opptatt av miljø, er du sannsynligvis også opptatt av å komme frem til miljøvennlige oppvarmingsløsninger.
Annonse
- Strøm er veldig miljøvennlig hvis du er bombesikker på at strømmen kommer fra vind- eller vannkraft. Kommer den fra kullkraft, er den ikke miljøvennlig, sier Drangsholt.
Problemet er bare at hovedtyngden av strømmen i Europa kommer fra kullkraft, atomkraft og gasskraft. Og prisen på strøm er så høy at vi selger strøm ut av Norge og tjener gode penger på det. Så kjøper vi strøm tilbake i perioder hvor vi ikke har nok strøm.
- Og på den måten har vi ingen garanti for at den strømmen vi bruker, stammer fra vind- eller vannkraft.
Sotete vedfyring
Vedfyring er ikke optimalt i forhold til miljøet. For denne varmekilden kan produsere masse sot.
- Gamle vedovner som oser og lekker er ikke heldig verken for innemiljøet eller det ytre miljøet. Hadde alle i Oslo fyrt med ved eller pellets, ville Oslo sannsynligvis hatt et betydelig forurensningsproblem i form av sotpartikler, sier professoren.
Men har du en pelletskamin vil du nok likevel bli regnet som miljøvennlig, fordi pellets går under paraplyen fornybar energi.
- En oljekjel som brenner biodiesel/olje går under det samme hatt, men hvor miljøvennlig det er, er et godt spørsmål. For det krever energi til både produksjon og transport av denne type brensel.
Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer