Det er vanskelig å forutsi finanskrisens betydning for narkotikabruk, men isolert sett er økning av bruk sannsynlig, ifølge en ny studie av SIRUS-forsker Anne Line Bretteville-Jensen.
– I et narkotikapolitisk perspektiv er det viktig å forstå hvilke konsekvenser endringer i globale økonomiske forhold har for narkotikabruk og narkotikabrukere, sier Bretteville-Jensen.
Et svært aktuelt spørsmål i så måte er om den økonomiske nedgangstiden vil ha betydning både for antall narkotikabrukere og for omfanget og hyppigheten i bruken blant etablerte brukere.
Ifølge Bretteville-Jensen benytter forskning på bruk av tunge stoffer som amfetamin, kokain og heroin som regel data på individnivå. Variasjoner i folks narkotikabruk analyseres ofte i forhold til personlige, sosioøkonomiske og miljømessige faktorer.
Det har i internasjonal forskning vært mindre fokus på hvordan disse individuelle faktorene påvirkes av større makroøkonomiske forhold, som for eksempel en finanskrise.
Priser og inntekter
– Økonomiske nedgangstider kan påvirke bruken av tunge narkotiske stoffer på mange måter.
– I denne studien er hovedfokuset på hvordan nedgangstidene påvirker narkotikapriser og brukernes inntekter og videre hvilke betydninger disse endringene har for forbruket av illegale stoffer, sier Bretteville-Jensen.
Resultatene viser at det er sannsynlig med et fall både i narkotikapriser og brukernes inntekter. Tidligere empiriske studier bekrefter at selv brukere av tung narkotika påvikes av priser – også for narkotika er det slik at når prisene går ned, går forbruk opp.
Samtidig vil en nedgang i brukernes inntekter gi redusert bruk. Nedgangstider kan i tillegg også ha ytterligere effekter som kan bidra til mer narkotikabruk, som flere marginaliserte personer og flere med et følt behov for selvmedisinering.
– Selv om virkningen av reduserte priser og inntekter peker i hver sin retning, vil bruken av narkotika i den vestlige verden trolig øke med finanskrisen.
– Hvor stor denne økningen blir, vil naturligvis avhenge av omfang og varighet av den økonomiske tilbakegangen og av utviklingen i de andre faktorene som påvirker narkotikabruken, avslutter Bretteville-Jensen.