Besteforeldre sammen med sitt barnebarn, en liten gutt. De sitter på en benk.
53 prosent av seniorbefolkningen oppgir at de er sammen med familien ukentlig eller ofte, For dem under 55, er tallet 37 prosent.

De eldre er mindre ensomme enn resten av befolkningen

Seniorbefolkningen, definert som de over 55 år, kjenner mindre på ensomhet enn den øvrige befolkningen. De har hyppig kontakt med både venner og familie.

Sammenlignet med yngre oppgir seniorer sjeldnere å ha følt seg ensomme. 30 prosent blant seniorer oppgir å ha følt seg ensomme, mot 39 prosent blant personer under 55 år.

Dette henger sammen med at de tilbringer mer tid med familie enn resten av befolkningen, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Like mye med venner som de yngre

Over fem av ti seniorer treffer familie ukentlig eller oftere. Det samme gjelder i underkant av fire av ti blant dem under 55 år.Yngre og eldre tilbringer i snitt like mye tid sammen med venner.

61 prosent av de eldre oppgir at de er svært tilfredse med sine sosiale relasjoner. I den yngre befolkningen oppgir 51 prosent det samme.

Verre for dem over 80 år

Den delen av seniorbefolkningen som oppgir å være ensom oftest, er de over 80 år. 33 prosent oppgir at de er ensomme litt, en del av tiden, hele eller nesten hele tiden. Blant yngre eldre er tallet 28 prosent.

Andelene som oppgir å være mye ensom, er relativt lik på tvers av aldersgruppene: Fire prosent blant de eldre og de eldste eldre oppgir å være mye plaget av ensomhet, og andelen er to prosent blant de yngre eldre.

Bor alene

Ensomhet henger sammen med bosituasjon. De som bor alene, kjenner oftere på ensomhet enn dem som bor sammen med andre.

Åtte prosent av seniorer som bor alene, svarer at de kjenner på ensomhet omtrent hele tiden. Kun én prosent av dem som bor med andre, oppgir det samme.

Frivillig innsats forbindes med høyere livskvalitet, og de som bruker mye tid på å jobbe frivillig, er oftere mer fornøyd med livet.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS