Kanskje blir terskelen lavere for å komme seg ut med en grønn lunge i nærheten.
(Foto: Tint Media / Shutterstock / NTB)
Eldre i byen hadde bedre helse med naturen tettere på
Nok en studie tyder på at grønne innslag i nærområdet gir lysere sinn og sprekere kropp.
Stresser du ned med en spasertur i det grønne?
For mange er tilgang til skog, mark eller park et kriterium når de er på let etter bolig.
En ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Health & Place tyder på at det også betyr mye for helsa vår.
Forskningen er gjort ved Washington State University i USA.
Mellomtittel
I denne studien tok forskerne utgangspunkt i eldre over 65 år. De brukte informasjon fra 42.000 personer i denne aldersgruppen.
De hadde svart på en helseundersøkelse i årene mellom 2011 og 2019.
Alle levde i byområder i staten Washington i USA. Noen hadde grønne eller blå områder rett i nærheten. For andre var det mindre tilgjengelig.
Blå områder betyr vann. Det kan være dammer, elver eller innsjøer.
Forventer mørketall
Funnene i studien viste at deltakerne som bor i nærhet til enten grønne eller blå soner, har bedre helse. Det gjaldt både fysisk og mentalt.
Forskerne synes funnene er spesielt interessante i denne aldersgruppen. Blant denne gruppen hadde 2 prosent dårlig mental helse. Nesten 20 prosent hadde dårlig generell helse.
De skriver at det er store mørketall i antall eldre amerikanere som har et mentalt helseproblem.
– Mindre mottakelige for behandling
Dessuten kan depresjon hos eldre vanskeligere å få bukt med, hevder de.
– Eldre med depresjon, angst eller mentale helseproblemer er mindre mottakelige for behandling.
Det være seg medisiner eller samtaleterapi, som er vanlige behandlingsmetoder. Det sier forskeren Adithya Vegaraju i en pressemelding fra universitetet.
En studie gjort ved Sykehuset Innlandet i 2017 viste at mange eldre fortsatt hadde plager med depresjon ett år etter innleggelse på alderspsykiatrisk avdeling. Det skrev sykehuset i en artikkel publisert på forskning.no.
– Hvis det å ha tilgang til grønne eller blå områder kan forebygge, utsette eller behandle dårlig mental helse hos eldre er det verdt å ta en kikk på, mener Vegaraju.
Vet ikke så mye om deltakerne
De amerikanske forskerne fant ikke veldig store forskjeller fra områder med mye til lite grønt. De var imidlertid store nok til at forskerne selv mener det er betydelig, gitt det store antallet deltakere.
De kunne også se at bare en liten forskjell i grøntområdene i nærheten, gjorde utslag i tallene.
I denne studien har ikke forskerne selv intervjuet deltakerne. De vet heller ikke noe om dem personlig enn det de har svart i helseundersøkelsen.
Kort fortalt har de bare funnet en sammenheng mellom postnummeret og helsen deres. Derfor må man ta høyde for at andre ting kanskje spiller inn.
Det er riktignok mange forskere før dem som har vist til lignende funn.
Trenger ikke alltid bånn gass
For eksempel en studie forskning.no skrev om i mars 2023. Den viste at rolige turer i skogen gir godt voksne mening i livet. Og du trenger ikke å haste deg bortover så langt som mulig.
I denne studien hadde forskerne nemlig undersøkt såkalt skogsbading. Det går ut på å være til stede her og nå og ta naturen inn over seg.
En annen studie, som forskning.no skrev om i 2020, viste at en kort tur kunne gjøre susen.
Det handlet om å legge godt merke til detaljene rundt seg. Bare et kvarter i løpet av en uke gjorde at deltakerne følte seg mer glade og mindre stresset.
Mer natur gjorde barn mer aktive
En studie som forskning.no skrev om i 2021 viste at parker i byen gjorde at folk rørte mer på seg.
Her var forskjellen størst for dem som beveget seg minst i utgangspunktet.
Også barn er mer aktive på steder med mer natur rundt, viste en studie ung.forskning.no skrev om i 2022. Den var gjort på europeiske barn, blant annet norske.
Referanse:
Vegaraju, Adithya og Amiri, Solmaz. (2024). Urban green and blue spaces and general and mental health among older adults in Washington state: Analysis of BRFSS data between 2011-2019. Health & Place.