– Vi blir klokere med alderen

Vi liker å tro at vi blir klokere jo eldre vi blir, og ifølge psykologiprofessor Jane Kroger er det faktisk helt korrekt – for noen av oss.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Voksne folk kan si at de fremdeles er den samme som da de var sju år, mener psykologiprofessor Jane Kroger. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Gender and Ageing

Under konferansen ”Gender and Ageing” skal Jane Kroger og andre forskere blant annet sette fokus på selvoppfatning, nye livsstiler og innovative strategier for mestring blant verdens stadig voksende gruppe av eldre.

Konferansen avholdes 6.–8. oktober.

Program og påmeldingsinfo finner du her: Gender and Ageing

– Visdom er faktisk en av de kognitive evnene som påviselig øker når man eldes, forutsatt at man ikke lider av kognitive funksjonstap og at man har et bredt spekter av livserfaring, sier Jane Kroger, professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø.

Alt håp er altså ikke ute. Mens man har fokusert mye på negative konsekvenser av aldring og for eksempel sett på hvordan eldre kan fjerne seg fra samfunnet for øvrig, mener forskeren at det nå er på tide å se framover.

– Historien er full av eksempler på forfattere, filosofer og lederskikkelser som hadde sin mest produktive periode i godt moden alder.

– Bertrand Russell var for eksempel aktiv langt opp i 80-årene, forteller Kroger.

Hun har de siste årene forsket mye på aldring og identitet, et område som hun mener har vært lite belyst tidligere – det til tross for at vi lever stadig lengre og at gruppen av eldre mennesker dermed vokser raskt.

Den amerikanskfødte forskeren er opptatt av det hun kaller for ”ageing well”, nemlig det å utvikle nye strategier og holdninger for å leve et meningsfullt liv også etter pensjonsalderen.

Verdispørsmål

– Jeg ser mange paralleller mellom eldre ungdommer og eldre voksne. Grunnleggende verdispørsmål dukker gjerne opp igjen når man blir eldre. Hvordan gir livet mitt mening? Er det noe jeg vil gjøre før det er for sent?

– Også spørsmål om personlig uavhengighet kan bli aktuelle igjen, samt det å utforske egen seksualitet, sier Kroger.

Selv om man blir utsatt for mange impulser som forteller hvordan man burde være, vil de fleste, ifølge psykologen Erik Eriksons forskning, oppleve at de har en slags kjerne i sin personlighet som består upåvirket av ytre erfaringer.

Jane Kroger. (Foto: Anika Mackenroth)

– Voksne folk kan si at de fremdeles er den samme som da de var sju år, forteller Kroger og understreker viktigheten av kontinuitet i det vi opplever som vår identitet.

Dette er noe hun mener også helsevesenet må ta innover seg i sin måte å behandle eldre pasienter på.

– Vi lever stadig lenger, noe som krever tiltak for å gjøre livet rikt og meningsfullt også når rammebetingelsene endrer seg. Mye kommer an på holdningen.

– Når man lider av en alvorlig sykdom, vil det sannsynligvis forbedre livskvaliteten betraktelig hvis man klarer å ikke fokusere på sykdommen som en begrensning, sier Kroger.

Powered by Labrador CMS