Skremt bort fra hormonbruk

Etter at det i 2002 ble konkludert med en høy risiko for brystkreft ved bruk av hormonpreparater som østrogen, kuttet norske kvinner i overgangsalderen dramatisk ned på bruken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske kvinner var i verdenstoppen i hormonbruk, og hadde en salgstopp i 2001. Forekomsten er nå tilbake på 90-tallsnivå. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

En studie av hormonbruken hos kvinner i 1996, 2002 og 2005, viser en økning av hormonbruk helt frem til 2002.

Da viste internasjonale studier at bruk av østrogen kunne føre til hjerte- og karsykdommer og økt risiko for brystkreft.

– Som forventet fant vi en kraftig nedgang av hormonbehandling i 2005. Da ble forbruket høyest i den eldste aldergruppen, mens de yngre damene i mindre grad startet med hormoner, sier stipendiat Marit Waaseth ved Universitetet i Tromsø.

– Vi ser også at kvinnene har endret bruken av hormoner ved å ta lavere doser, noe som igjen fører til at preparater med høy dose er i ferd med å forsvinne fra markedet, forteller Waaseth.

Østrogen og kreftgåten

– Man vet ikke i dag hvordan hormonene forårsaker kreft. Dette har blitt forsket mye på i laboratorier, men lite i populasjonsstudier. I min forskning fant jeg en gruppe gener som viste ulik aktivitet avhengig av om man brukte hormoner eller ikke, sier Waaseth.

– De samme genene var også forskjellig uttrykt mellom kvinnene med lavest og høyest naturlig østrogennivå i blodet, fortsetter hun.

Waaseth har i sin doktorgrad også sett på sammenhengen mellom kvinnelige kjønnshormoner og hvilke gener som er aktive. Dette kan på sikt gi kunnskap om sammenhengen mellom disse hormonene og kreft.

Marit Waaseth. (Foto: Privat)

Hun forteller at de som tidlig blir fruktbare, og som sent kommer i overgangsalderen, har høyere risiko for å få brystkreft enn de som har en kortere periode med østrogenproduksjon.

– Ved overgangsalderen går østrogenproduksjonen kraftig ned, og dette fører til ubehag og hetetokter. Bruk av østrogen gir en dempende effekt, men forlenger altså kroppens østrogenperiode - med de ulemper det fører med seg, avslutter Waaseth.

Utdanning og hormonbruk

Tallene for hormonbruk som Waaseth baserer seg på, er hentet fra studien Kvinner og Kreft. Den er landsdekkende, og har 170 000 kvinner i sitt register. Waaseth valgte å se på hormonbruken til et utvalg nordnorske kvinner.

– I 1996 og 2002 var det høyt utdannede kvinner og tidligere p-pillebrukere som brukte hormoner i overgangsalderen, men denne sammenhengen var utvisket i 2005.

I og med at norske kvinner i overgangsalderen har nedjustert sitt inntak av hormontilskudd, er forskerne nysgjerrige på hva kvinner bruker istedenfor.

– Kvinner og Kreft har sendt ut et nytt spørreskjema som blant annet spør om hva kvinnene bruker nå, det blir spennende å få inn svarene på dette, påpeker stipendiaten.

Powered by Labrador CMS