Leger bør behandle høyt blodtrykk – også hos eldre. Oppfordringen kommer fra demensforskerne bak en ny studie.(Illustrasjonsfoto: Arne Trautman/Colourbox)
Dette øker risikoen for at eldre får Alzheimers
Eldre personer med ubehandlet høyt blodtrykk har betydelig økt risiko for å utvikle Alzheimers. Hos eldre som ble behandlet for høyt blodtrykk, fant forskerne ingen risikoøkning.
BårdAmundsenJOURNALIST
Publisert
Den svenske demensforskeren Ingmar Skoog ved Göteborgs universitet har sammen med kolleger i flere land nå utført en såkalt metaanalyse av sammenhengen mellom høyt blodtrykk hos eldre og demenssykdommen Alzheimers.
– Studien viser at høyt blodtrykk som ikke behandles, er farlig. Dette må behandles også hos eldre, sier Ingmar Skoog til avisa Dagens Nyheter i Sverige.
Ubehandlet høyt blodtrykk
Tidligere studier som har undersøkt koblingen mellom høyt blodtrykk og Alzheimers, har i hovedsak vært basert på hvordan blodtrykket så ut når deltagerne var middelaldrende.
Nå har Skoog og kollegene satt sammen og analysert resultatene av 14 ulike studier som undersøkte sammenhengen mellom høyt blodtrykk og demenslidelser blant eldre.
Flere enn 30.000 personer i 14 land, med en gjennomsnittsalder på 72 år, deltok i disse studiene. Alle deltagerne var over 60 år og de kom fra både høyinntektsland og lavinntektsland.
Resultatet som nylig ble publisert i tidsskriftet Neurology, viser en oppsiktsvekkende sterk sammenheng mellom ubehandlet høyt blodtrykk hos eldre og risikoen for å utvikle sykdommen Alzheimers.
Alzheimers utgjør 60 til 70 prosent av alle demenstilfeller i verden, ifølge WHO.
Svært god effekt
Sammenlignet med personer som ikke hadde høyt blodtrykk, var den relative økningen i risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom på 36 prosent hos eldre personer med høyt blodtrykk.
Eldre som ble behandlet for høyt blodtrykk, hadde en redusert risiko for Alzheimers på 42 prosent, sammenlignet med eldre personer som ikke fikk behandling for dette.
Effekten av blodtrykksdempende legemidler for å hindre Alzheimers hos eldre var altså svært god.
Forskerne peker nå på hvor viktig det er å fortsette behandling med blodtrykksdempende legemidler også hos eldre.
– Bekrefter nytten også for eldre
Geir Selbæk er forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse og professor i geriatri ved Universitetet i Oslo.
– Det har lenge vært enighet om at høyt blodtrykk midt i livet øker risikoen for demens, men at sammenhengen er mer usikker for høyt blodtrykk sent i livet, sier han til forskning.no.
Selbæk mener at denne nye studien til Ingmar Skoog og kolleger er viktig.
– Studien bekrefter nå nytten av å behandle høyt blodtrykk og at denne nytteeffekten også gjelder når man blir eldre.
Annonse
Forskningssjefen ved Nasjonalt senter for aldring og helse minner om at høyt blodtrykk også øker risikoen for slag og hjerte- og karsykdom.
Årlig blodtrykkskontroll etter 50-årsalderen
Selbæk peker samtidig på at leger i praksis må veie nytten av blodtrykksdempende medisiner opp mot mulige ulemper. Det gjelder særlig for eldre som står på mange andre medisiner.
– Uansett er forebygging og medisinsk eller ikke-medisinsk behandling av blodtrykk viktig gjennom hele livet.
Selbæk påpeker i tillegg at en enkelt blodtrykksmåling, ofte ikke er nok for å identifisere risiko.
– Det er derfor viktig å kontrollere blodtrykket med jevne mellomrom når man kommer litt opp i årene.
Geir Selbæk sin anbefaling er å få gjort en blodtrykkskontroll årlig når man har passert 50-årsalderen.
Også lavt blodtrykk øker risiko for demens
Ingmar Skoog finner i sin studie at også lavt blodtrykk kan være forbundet med økt risiko for demens.
Men da demenssykdommer som ikke er Alzheimers.
Også dette lyder kjent for Geir Selbæk. Tilsvarende funn er nemlig blitt gjort i enkelte tidligere studier.
Det kan altså være snakk om en U-formet sammenheng mellom blodtrykk og demenssykdommer – hvor både for høyt og for lavt blodtrykk kan være skadelig.
Annonse
Det første øker risikoen for Alzheimers.
Det andre øker antakelig risikoen for andre demenslidelser.
Referanse:
Matthew J. Lennon m.fl: «Blood Pressure, Antihypertensive Use, and Late-Life Alzheimer and Non-Alzheimer Dementia Risk», Neurology, September 2024