En ny studie viser at høy BMI ikke påvirker nyrene. Det gjør derimot metabolsk syndrom, altså forandringer som inkluderer høyt blodtrykk, høye insulinverdier og høye kolesterolverdier i kombinasjon med overvekt. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Høy BMI i seg selv gir ikke dårligere nyrer

Forskere har tidligere antatt at overvekt gir dårligere nyrer. Men en ny studie viser at det ikke er så enkelt. 

Nyrene renser blodet vårt for avfallsstoffer, både stoffer vi får i oss utenfra og stoffer som kroppen selv lager.

Men hvis du har dårlig nyrefunksjon, er nyrenes evne til å rense avfallsstoffer ut av blodet redusert. Følgene er at det hoper seg opp en rekke avfallsstoffer i kroppen. Det kan føre til plagsomme symptomer som hudkløe og slapphet, men også mer alvorlige følger, som stor opphopning av væske i kroppen, hjertesykdom og død.

– Store undersøkelser i USA viser at fedme, diabetes, blodtrykk og livsstilsykdommer kan være årsak til alvorlige nyresykdommer, derfor har man antatt at overvekt reduserer nyrefunksjonen jevnt over tid, sier stipendiat Vidar Stefansson ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Han har i sitt doktorgradsarbeid fulgt 1300 personer i over fem år. Personene var friske kvinner og menn mellom 52 og 60 år da studien begynte i 2007.

– Dette er verdens største nyrestudie hvor nyrefunksjonen er målt med presise metoder. Vi målte nyrefunksjonen til disse personene i 2007 og gjorde det samme igjen fem år etter, forteller Stefansson.

Resultatet av denne omfattende undersøkelsen har ikke bare overrasket ham, men en hel forskerverden.

Nyrene påvirkes ikke av overvekt

Vidar Stefansson er stipendiat ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT. (Foto: privat)

– Normalt faller nyrefunksjonen vår jevnt over tid. Det er en del av aldringsprosessen, og undersøkelsen min viser at fedme i seg selv, altså høy BMI, ikke gir økt fall i nyrefunksjonen. Det er overraskende.

Det som derimot er skadelig for nyrene, er metabolsk syndrom, altså forandringer som inkluderer høyt blodtrykk, høye insulinverdier og høye kolesterolverdier i kombinasjon med overvekt.

– Har man ugunstig livvidde og metabolsk syndrom, ser vi at nyrenes funksjon faller raskt, sier Stefansson.

Faktisk falt nyrefunksjonen 25 prosent raskere hos testpersonene med metabolsk syndrom enn hos den gjennomsnittlige deltaker i studien. Tallene gjaldt både kvinner og menn.

Du kan bremse utviklingen

Dessverre kan du ikke få tilbake nyrefunksjonen hvis den allerede er redusert, men du kan bremse utviklingen.

– Nyrene har stor reservekapasitet og mengden celler som renser blod er satt fra man er født. Du kan ikke produsere flere slike celler, så man kan ikke øke funksjonen igjen på den måten. Det man derimot kan gjøre dersom man er overvektig og har metabolsk syndrom, er å endre livsstil, sier Stefansson, som mener at man da kan stabilisere nyrefunksjonen og redusere belastningen for de gjenværende nyrecellene.

Hans tips er å gå litt ned i vekt og å få en mer aktiv hverdag, for det positive med metabolsk syndrom er at det går an å stanse utviklingen med en sunnere livsstil.

– Marerittet er å bli avhengig av dialyse, men heldigvis er det en lang vei dit for de fleste av oss, avslutter Stefansson.

Referanse:

Stefansson, V.T. m.fl: Metabolic syndrome but not obesity measures are risk factors for accelerated age-related glomerular filtration rate decline in the general population. Kidney International. (2017). (sammendrag) https://doi.org/10.1016/j.kint.2017.11.012

Powered by Labrador CMS