
Ny teknologi sorterer gode kyllingbryst fra dårlige
Forskere har utviklet en metode for å identifisere kyllingbryst med wooden breast, en sykdom som gjør kjøttet både hardere og dårligere.
Frem til i dag har wooden breast blitt påvist ved at folk manuelt bedømmer hvor harde kyllingbrystene er. Dette er meget arbeidsintensivt og lite effektivt.
Derfor har ulike forskningsgrupper verden over forsøkt å finne frem til en raskere påvisningsmetode som kan brukes i prosesslinja til sortering og kartlegging.
Metoden er basert på en teknologi som måler hvor mye lys som absorberes på ulike bølgelengder i matvarer, såkalt nær infrarød spektroskopi (NIR). Den er utviklet av Nofima og Nortura og er testet ut med gode resultater.
Syndromet går under forkortelsen WB.
Nøyaktige målinger gir presise resultater

– Teknologien kan måle flere fileter per sekund og kan meget presist påvise fileter med WB. I tillegg kan den angi graden av syndromet, forteller seniorforsker i Nofima Jens Petter Wold. Han er ansvarlig for måling, tolkning og modellering av de optiske signalene som måles på kyllingbrystene.
For å kunne identifisere de aktuelle filetene har forskerne tatt utgangspunkt i to faktorer som er karakteristiske for WB:
- Det er mindre muskelprotein i WB-fileter, fordi muskelfibre ved blir erstattet av bindevev, fett og vann.
- Vannet i WB-filetenes muskelvev er løsere bundet til proteinet.
Med NIR-spektroskopi kan begge disse effektene måles meget presist.
– Vi håper at metoden kan bidra til effektiv kartlegging av hvilke faktorer som forårsaker WB, slik at endringer i produksjonen kan redusere forekomsten. Dette vil bedre både dyrehelse, kvalitet og lønnsomhet i industrien, sier Wold.
- Les også: Mener narasin er unødvendig
WB er et utbredt problem globalt, lav forekomst i Norge
– Det er spesielt de siste fem årene at WB har blitt en stor utfordring for den internasjonale fjærfebransjen. Årsakene til WB er fremdeles uklare, med vi vet at både genetikk og produksjonsforhold spiller inn, sier Wold.
Forekomsten av WB er relativt lav i Norge fordi vi ikke har samme intensive drift som mange andre land. I enkelte markeder internasjonalt får fem til ti prosent av kyllingene dette syndromet og forårsaker dermed betydelige tap for bransjen.
Det er ikke skadelig for mennesker å spise kyllingbrystene, men kvaliteten på kjøttet er ikke like god. Det smaker dårligere, ser ikke alltid delikat ut og blir ikke like mørt.
- Les også: Jakter de beste proteinene i matrestene
En muskelsykdom
WB er en type muskelsykdom kalt myopati, der brystmuskelen på kyllingene blir hard, blek og til dels unormal i fasongen. På grunn av at kjøttet blir dårligere, må det sorteres ut og heller brukes til mindre lønnsomme produkter.
For å løse problemet, prøver forskere å finne årskene til WB. Finner de det, kan fenomenet trolig fjernes eller minimeres.
– Selv om vi vet at både genetikk og produksjonsforhold spiller inn, har vi per i dag ingen fullstendig oversikt over årsakene, sier Wold.
Referanse:
Jens Petter Wold m.fl: Rapid on-line detection and grading of wooden breast myopathy in chicken fillets by near-infrared spectroscopy. PLOS ONE. 2017. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0173384
SE OGSÅ
-
Her er geita som kan bekjempe skrantesjuke og kugalskap
-
Klærne våre dreper liv i havet
-
Fremtiden vil fordømme oss for antibiotika i matproduksjonen
-
Kan ville dyr ha psykiske lidelser?
-
Den livsfarlige resistensen
-
Livsfarlige bakterier spres med fugler og små kryp
-
Kan småstein erstatte narasin i kyllingfôret?