Saken er produsert og finansiert av NIFES - Les mer
Forskere ble overrasket da de fant parasitten kinesisk leverikte i oppdrettsfisken pangasius i Vietnam.

Fant farlig parasitt i oppdrettsfisk fra Vietnam

Parasitten kan i verste fall forårsake alvorlig leversykdom og kreft, dersom sjømaten ikke har vært frosset eller ordentlig varmebehandlet.

11.5 2017 04:00

 – Det var uventet å finne kinesisk leverikte. Det er en ny parasittart for Mekong-deltaet, sier NIFES-forsker Arne Levsen.

Sammen med vietnamesiske forskere leder han en studie som har analysert oppdrettsfisken pangasius i Vietnam.

Kan gi alvorlig sykdom

Den kinesiske leverikten som forskerne fant er en farlig parasitt som kan overføres til mennesker gjennom rå eller lettbehandlet ferskvannsfisk i Kina og Sørøst-Asia. I menneskekroppen trives kinesisk leverikte i galleblæren og i gallegangene i leveren.

– Sterke infeksjoner med hundrevis av ikter kan føre til betennelse i gallegangene, den kan blokkere gallegangene og gi gulsotlignende symptomer. Parasitten kan i ytterste konsekvens forårsake leverkreft, sier Levsen.

Kinesisk leverikte er den ikten med høyest forekomst i Asia. Ifølge Verdens helseorganisasjon anslås det at 30 millioner mennesker er infisert av parasitten på verdensbasis.

– Vær forsiktig med lokal sjømat

Parasitter i ferskvannsfisk gjør at Levsen ber turister i Vietnam og Sørøst-Asia om å være forsiktige med lokale, lettbehandlede fiskeretter. Ordentlig varmebehandling må til for å ta livet av parasittene.

– Er du i tvil om maten er skikkelig varmebehandlet, la den være. Dette gjelder all sjømat, også krabbe og reker, som kan inneholde andre parasitter vi bør unngå, sier han.


Slik driver fiskerne oppdrett av pangasius i Vietnam. (Foto: Arne Levsen)

Importeres til Europa

Pangasius importeres også i stor skala til Europa, hvor den gjerne selges som «hvitfisk» eller «sjøtunge» for å gi den et mer eksklusivt anstrøk.

– Fisken som blir importert til Europa blir undersøkt visuelt for parasitter, men kinesisk leverikte er umulig å se med det blotte øyet, sier Levsen.

Men siden pangasiusen importeres til Europa i frossen tilstand, utgjør ikke parasitten et mattrygghetsproblem. Parasitter dør under frysing.

– Men den dagen man begynner å importere fersk pangasius, bør man være forsiktig, sier Levsen.

 I Norge analyserer NIFES hvert år importert sjømat på oppdrag for Mattilsynet.

Hvor kommer den fra?

Studien av pangasius fra Vietnam er en del av et stort EU-prosjekt med det passende akronymet PARASITE. I tillegg til å undersøke 865 oppdrettsfisk, sjekket forskerne også innholdet av parasitter i 130 viltlevende pangasius i det samme området.

Men i villfisken fant de ikke kinesisk leverikte. Så hvor kommer parasitten fra?

– Det jobber vi med å finne ut av nå, sier Levsen.

Han tror parasitten kom med stamfisk fra områder der parasitten er endemisk, det vil si der den finnes naturlig.

– Trolig kommer den fra Thailand eller Kina. Nå sammenligner vi genene, for å se om vi finner genetiske fotavtrykk i dem som gjør det mulig å spore iktene tilbake til landet eller området de opprinnelig ble spredt fra, sier NIFES-forskeren.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord