Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Agder - Les mer
– Så langt har May styrt med et svakt mandat. Folket har aldri valgt henne, men nå ønsker hun å få folkets støtte og bli en valgt statsminister, sier ekspert.

Storbritannia-ekspert: Smart av May å gå til valg

Planen var at valget skulle gå i 2020, men nå vil Storbritannias statsminister Theresa May gjennomføre valget allerede 8. juni. Norsk ekspert mener dette kan være en god avgjørelse.

21.4 2017 04:00

– Hun og Det konservative partiet har medgang på alle meningsmålinger for tiden, og hvis målingene stemmer, vil hun kunne få et solid flertall i parlamentet i juni, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder (UiA).

May overtok som statsminister i juli 2016 da David Cameron trakk seg etter at han tapte folkeavstemningen om medlemskap i EU måneden før. 

– Jeg tror hun ønsker et valg nå fordi hun lenge har ligget langt foran Labour på meningsmålingene. Så langt har hun styrt med et svakt mandat. Folket har aldri valgt May, men nå ønsker hun å få folkets støtte og bli en valgt statsminister, sier Mustad.

Mustad mener alt tyder på at May går av med solid seier i juni, men minner om vi lever i uforutsigbare tider.

– Vi så det da Trump vant valget i USA og vi så det da brexit-siden vant i Storbritannia i fjor. Hvis dette valget bare kommer til å dreie seg om brexit, vet vi ikke helt hvordan velgerne vil opptre, sier Mustad.

Forsprang på meningsmålinger


Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad tror statsminister Theresa May vil vinne valget 8. juni og få mer makt i parlamentet. (Foto: Jan Arve Olsen)

Storbritannia har et innfløkt valgsystem. Meningsmålinger på nasjonalt nivå stemmer derfor ikke alltid overens med hvor mange representanter partiene faktisk får ved et valg.

– Meningsmålingene viser likevel at May og De konservative har et stort forsprang. Det vil antakelig skrumpe fram mot valget, men May vil nok likevel vinne komfortabelt, sier Mustad.

Det siste halvåret har De konservative ligget omtrent 20 prosentpoeng foran Labour. 50 prosent av velgerne ønsker May som statsminister, mens bare 14 prosent foretrekker Labour-leder Jeremy Corbyn.

– Mays forsprang på meningsmålingene skyldes at Labour ligger nede med brukket rygg. Labour har en upopulær leder og partiet er splittet. May har dessuten gjort en god jobb fra brexitavstemningen og fram til nå. Hun ble satt til å melde landet ut av EU, og det har hun gjort, og folk er stort sett fornøyd med det arbeidet hun gjør, sier Mustad.

Unngår gambling

Han tror det ville vært gambling for May å vente med valget til 2020 og viser til at det har vært en slags unntakstilstand i det britiske parlamentet og det politiske miljøet helt siden brexit i fjor.

– Kritikken stilnet ikke etter at artikkel 50 ble utløst i mars. May får kritikk fra Skottland, tidligere statsminister Tony Blair og andre hiver seg på og ønsker å stikke kjepper i hjulene for forhandlingene med EU om brexit. May føler nok at det er vanskelig å forhandle EU med denne uroen på hjemmebane, sier Mustad.

– Vinner hun valget, vil hun ha folket i ryggen, få flere representanter inn i parlamentet og ha bedre ryggdekning og mer makt i forhandlinger med EU om brexit.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse