Saken er produsert og finansiert av Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse - Les mer
Kvinner som skiller seg etter overgangsalderen, beveger seg mer etter at de skiller seg.

Kvinner som skilte seg ble sunnere

Etter overgangsalderen lever kvinner som skiller seg et sunnere liv enn de som blir i ekteskapet sitt.

24.2 2017 04:00

Det har vært en etablert sannhet at ekteskap gir bedre helse. Men en ny amerikansk studie viser at dette ikke alltid er sant.

Kvinner som skilte seg etter overgangsalderen ble nemlig slankere, spiste sunnere og bevegde seg mer etter bruddet. Det ser altså ut til at skilsmisse kan gi en positiv helseeffekt for kvinner etter overgangsalderen.

Sunnere å forbli ugift

Forskerne bak studien fulgte 79 094 amerikanske kvinner gjennom en treårsperiode. Ved hjelp av spørreskjemaer og fysiske målinger, samlet forskerne inn informasjon om kvinnenes helsetilstand og livsstil.

Alle kvinnene opplevde helse- og livsstilsendringer i løpet av de tre årene, men endringene var størst for de som enten skilte eller giftet seg.

Kvinner som giftet seg etter overgangsalderen, fikk derimot dårligere helse. Etter å ha gått inn i et nytt ekteskap gikk kvinnene opp i vekt og drakk mer alkohol enn tidligere.

Godt rustet

Kvinnene i denne studien hadde relativt god helse og høy sosial status i utgangspunktet.

Dette kan bety at de var godt rustet til å ta grep om livene sine etter de ble skilt. Resultatene kunne altså ha vært annerledes hvis alle sosiale lag av den amerikanske befolkningen var representert.

Skilte røyker mer

Å skille seg etter overgangsalderen er ikke bare sunt. Kvinnene som skilte seg røykte nemlig mer enn de som ble i ekteskapet sitt.

Forskerne vil følge alle kvinnene videre for å finne ut hvordan det går med dem. Først når de ser hvem som blir syke senere i livet og hvem som lever lengst, kan de virkelig konkludere hvor sunt det er å enten skille eller gifte seg etter overgangsalderen.

Referanse:

R.M. Kutob m.fl: Relationship Between Marital Transitions, Health Behaviors, and Health Indicators of Postmenopausal Women: Results from the Women’s Health Initiative. Journal of Women’s Health, januar 2017. Sammendrag.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse