Spis røde juleepler, gå turer og bytt ut noen av de feteste julemiddagene. Sånn kan julen bli sunnere. (Foto: Colourbox)

Bakgrunn: Slik starter du et sunnere liv i julen

Julen må ikke bli en orgie i fett. Den kan bli begynnelsen på et sunnere liv.

Tips og oppskrifter på enkel turmat

 

Epler grillet på bål smaker som nybakt eplekake!

Epler grillet på bål

Ta ut «skrotten» og fyll eplet med rosiner og kanel. Pakk inn i aluminiumsfolie og legg i kanten av bålet.  Ønsker du krem til, piskes denne lett for hånd med en ballongvisp.

Eller prøv et salt alternativ:

Fleskepannevafler

2 dl hvetemel (eventuelt glutenfritt, lyst mel)

1 dl sammalt hvete grov (eventuelt Mix med Fiber (glutenfritt))

1 dl havregryn   

1/2 ts salt  

1/2 ts bakepulver

4 dl melk  

4 egg

2 ss smeltet smør eller olje

--------------------------------

1 pakke bær eller påleggsrester etter julen

Bland ingrediensene, og ha dem i en passende flaske med skrukork.

Varm vaffeljernet på stubbebålet på begge sider, dryss eller legg på noe av påleggsrester og la det steke litt.

Åpne jernet og hell passende mengde røre over påleggsbitene.  Dersom du ønsker et magrere alternativ, kan du erstatte pålegget med friske bringebær eller blåbær i da legges dette inn i røra nå.

 Lukk så jernet og stek den på begge sider ved å snu jernet på bålet. 

Om du ikke har vaffeljern, kan røren benyttes til å lage tykke pannekaker på stormkjøkken.

Krumkaker på stubbebål

3 egg

150 g sukker

150 g smeltet TINE Ekte Meierismør

150 g hvetemel eller fin glutenfri miks fra Toro (for glutenfrie krumkaker)

½ ts malt kardemomme

Røren blir ganske fast, slik at det går greit å ha den i en boks. Krumkakene stekes på et krumkakejern.

Søt utesuppe

1 ½ l vann

1 dl havregryn

150 g rosiner

2 eple i biter

2 dl bær (jordbær/bringebær/blåbær)

Saft (f.eks. blåbærsaft) inntil riktig søthet

Kok grynene møre i vann. Kok rosiner med. Frukten skal være mør, men hel. Smak til suppen med saft. Du kan bruke tørket frukt i stedet for frisk frukt.

Julens bondepiker

Ha rester av pepperkaker i bunnen av en kopp, ha i litt vispet kremfløte (her kan du piske litt i skogen, noe som garantert er en suksess for barna! evt ha med ferdig hjemmefra)

Pynt med klementinbåter på toppen

Banan med Aftereight

NB! Behold skallet på bananen. Lag et snitt i bananen og legg Aftereight-sjokolade etter hverandre i snittet. Pakk den inn i aluminiumsfolie og varm på bålet til sjokoladen er smeltet. (Skallet vil forhindre at bananen blir brent)

Huskeregler for bål

Dersom du skal tenne bål, husk å alltid ha med et par 1,5 liters flasker med vann til å slukke bålet med eller tenn bålet i nærheten av vann/sjø eller i snøen.

Husk regelen om sporløs ferdsel. Du skal forlate stedet i samme stand som det var da du kom.

Dersom du har brukt steiner til å bygge bål skal du legge steinene tilbake der de lå, men pass på å ikke gå fra stedet før steinene er blitt kalde.

Velger du rett julemat, går turer, blir mer bevisst på når du spiser og hva maten inneholder, kan julen bli en tid med nye sunne vaner og en vei til et bedre liv.

Problemet med mye av julematen, som ribbe og pinnekjøtt, er at den inneholder mye mettet fett, forklarer Merete Hagen Helland. Hun er førsteamanuensis i mat og helse ved grunnskolelærerutdanningen ved Universitetet i Stavanger.

Mettet fett kan forårsake livsstilssykdommer, som overvekt, fedme og hjerte- og karsykdommer.

Se om fettet stivner

– Det du ser stivne oppå maten etter oppbevaring i kjøleskap, er mettet fett. Oljer, som inneholder mye umettet fett, stivner ikke, men holder seg flytende etter opphold i kjøleskapet, sier Helland.

Hun forsker på matvareproduksjon og hva maten vi putter i munnen består av.

Men det er ikke ett fett: Melkefett, som er i fløtesaus, har kommet inn i det gode selskap igjen etter at nyere forskning har vist at det kanskje ikke er så farlig som man tidligere har trodd.

Rotgrønnsaker kan stekes i morsomme fasonger og gjør det spennende å spise grønnsaker. Her poteter stekt på takke. (Foto: Merete Hagen Helland/UiS)

Sunnere julemiddager

Vil du styre unna de feteste julemiddagene, er det mye annet godt å velge, som for eksempel kalkun.

– Kalkun og andre fugler lagrer fettet under skinnet. Det er derfor lett å unngå fettet ved å fjerne skinnet. Fuglekjøtt er et veldig godt alternativ til det røde kjøttet, siden det har mer av det umettede fettet, som ikke gir samme helserisiko, sier Helland.

Juletorsk, lutefisk og annen fisk er andre gode og sunne alternativ, påpeker forskeren. Her ligger utfordringen i tilbehøret, som sprøstekt bacon og baconfett.

En sunn og rød julesuppe! Også kalt søt utesuppe. (Foto: Merete Hagen Helland/ UiS)

Rødt og rødt

Det er også forskjell på rødt kjøtt.

– En del lam har gått i heiene og spist bær og andre vekster med høyt innhold av antioksidanter og vitaminer. Her gjelder uttrykket «du blir hva du spiser», for kjøtt fra slike dyr inneholder flere næringsstoffer enn dyr fôret opp på kraftfôr, sier forskeren.

Kjøttdeig og pølser er verre

Men verre enn ribbe og pinnekjøtt er kjøttdeig, pølser og hamburgere.

– Problemet med bearbeidete kjøttprodukter er at disse er enkle å tilberede, er godt likt av alle og at fettet ikke er synlig, sier Helland.

Det er også et problem at vi spiser disse produktene så ofte. Hun anbefaler karbonadedeig i stedet for kjøttdeig.

Flytende kalorier

I tillegg til fett er raske karbohydrater en stor kostholdsutfordring.

– Vi får i oss store mengder flytende kalorier gjennom drikke, som saft, brus og alkohol, sier Helland.

Samtidig er det ikke det du spiser mellom jul og nyttår som er viktig, men det du spiser mellom nyttår og jul, understreker forskeren.

– Lever du sunt ellers i året, er det ingenting i veien for å skeie ut i julen. Men hører du til dem som skeier ut ganske ofte, kan fridagene i julen være en tid å starte et nytt og lettere og sunnere liv, sier hun.

Spis lurt

Det er sammenheng mellom hvor ofte du spiser og hvor mye du spiser, ifølge forskeren.

– Mange spiser for mye og for sjelden, og har ofte første måltid sent på dagen. Mindre, hyppigere måltider vil opprettholde forbrenningen bedre. Har det gått så lang tid fra siste måltid at du har rukket å bli svært sulten, er det veldig enkelt å overspise, sier hun.

(Foto: Merete Hagen Helland/UiS)

Å krydre maten med sterkt krydder, som chili, kan også være lurt, siden det øker forbrenningen.

Det er også viktig at du tar deg god tid til å spise. Tygger du maten godt, vil det gi en raskere metthetsfølelse enn om du hiver i deg maten.

I tillegg er det viktig å være klar over at tallerkenene er større i dag enn før. Det gjør at vi ubevisst legger mer mat på tallerkenen enn folk gjorde tidligere.

– Et mindre middagsservise kan være en lur og sunn julegave til familien, tipser Merete Hagen Helland.

Ut på tur

– Vi tror ofte det er mye styr med å dra på tur og lage mat ute. Men mye kan lages klart hjemme, slik at det bare den siste tilberedningen som står igjen, sier forskeren.

Hun tar de nye studenter sine med på tur hver høst for å viser hvor lett det er å lage god og sunn mat ute.

Helland har flere barnemenyer på lur. Barna kan også være nyttige hjelpere under matlagingen.

– De fleste barn vil like det dersom de for eksempel får lov til å spikke pinner til grillspyd, sier hun.

– Fruktspyd er kjempeenkelt og kan lages uten bruk av bål eller grill. Skjær opp ulike typer frukt og tre dem på tynne pinner, eventuelt medbragt grillspyd hjemmefra. Bruk naturell yoghurt som dipp og hakk gjerne mørk sjokolade eller nøtter til å ha i dippen.

– Fisk i folie er supert å ha med på tur. La ungene få lage klar sine egne pakninger hjemme og skrive navnet sitt utenpå. La dem gjerne også få forme pakken som en skute eller lignende, tipser Merete Hagen Helland.

Powered by Labrador CMS